diumenge, 25 d’abril del 2010

TRIPA AMB SAMFAINA


Per a un quilo i quart de tripa de vedella, també pot ser de xai o barrejada, he necessitat dues cebes grosses, quatre grans d'all, un pebrot verd i un de vermell, una albergínia, un carabassó, mig quilo de polpa de tomàquet, tres bitxos, dues fulles de llorer, oli, sucre, sal i pebre.

La tripa ja ens la venen neta i cuita, tanmateix el primer recomanable és blanquejar-la, o sigui posar-la en una olla amb aigua abundant i quan arrenqui el bull mantenir-la-hi durant dos o tres minuts. Després l'esbandim amb aigua corrent. Amb aquest procediment eliminem impureses que pogués portar.

Tallarem la ceba a talls regulars o a juliana. Netegem i tallem els pebrots, el carabassó i l'albergínia traient-li bona part de la pell. Pelem els alls i els trinxem. Dels bitxos en traiem les llavors i també els trinxem ben petits.

En una olla o cassola gran, amb oli sofregim la ceba fins que comenci a agafar color, hi afegim l'all i els pebrots i continuem la cocció sempre remenant sovint, passats uns minuts hi afegim el carabassó i l'albergínia i un parell de minuts més tard el tomàquet, una cullerada de sucre, el llorer, sal, pebre i el bitxo. A foc suau deixem que es vagi caramelitzant.

Tallem la tripa a talls regulars i els afegim a la samfaina, posant-hi aigua sense acabar de cobrir i a foc més alegre ho deixem coure tot plegat durant mitja hora més.

És d'aquells plats que deixats reposar i escalfats de nou al moment guanyen força.

Podem jugar amb el pebre i el bitxo en funció del que ens agradi el picant.

8 comentaris:

  1. Això és un plat complet!,la tripa l'he tastat poques vegades però depèn de com sigui feta vé més de gust o no. La recepta que presentes fa venir salivera! A reveure Manel.

    ResponElimina
  2. No en faig mai ...i l´altre dia en vaig comprar i la vaig congelar perquè no savia com fer-ho.....ara ja ho se ...
    Moltes gracies, Manel!!!!

    ResponElimina
  3. Mercè,
    És d'aquells plats que guanya preparat d'un dia per l'altre.
    Salut.

    * * * * * * *

    Dolors,
    Si vols tafanejar una mica, en tinc una altre feta amb cigrons. Tu mateixa.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  4. No n'he menjat mai de tripa, no ser ni quin gust té, però aquesta que has preparat tu té molt bona pinta, encara que amb la salseta que hi has posat em sembla que qualsevol cosa hi aniria bé.
    Salutacions

    ResponElimina
  5. A la tripa li van molt els cigrons, un punt picanteta i a sucar-hi pa, i quilos damunt però es que la salsa esta tan bona.
    Petons

    ResponElimina
  6. Gemma,

    La manera més habitual és només amb una bona salsa de ceba i tomàquet, també s'hi poden afegir altres ingredients com llegums o en aquest cas els elements de la samfaina, tots o només el pebrot. Tal com ja he comentat gairebé està millor d'un dia per l'altre. Com que és bastant gelatinosa, quan s'arrefreda és veu ben bé la textura de la gelatina; en tornar-ho a escalfar, si cal afegint-hi un rajolí d'aigua, torna a agafar l'apariència "normal". Si agrada és aconsellable una mica picant.
    Si ho tastes ja em diràs el què.
    Salut.

    * * * * * *

    Sion,
    Tens raó. El passat octubre ja vaig mostrar una recepta feta amb cigrons.
    De fet la tripa no porta gens de greix, o sigui que el que engreixa ès el pa.
    Però si ens agrada, què caram!
    Una abraçada.

    ResponElimina
  7. A mi em passa com a la Gemma, tampoc no n'he menjada mai, de tripa. Ara, la teua recepta diu "menja'm". Salutacions

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.