dimecres, 1 d’abril del 2015

FIDEUDA DE VERAT

Parlant amb la Vicenta, a la seva peixateria del Mercat Central de València, em va comentar una de les menges habituals dels pescadors de la zona, una cassola de fideus amb verat. Em va agradar allò què em va explicar i vet aquí la meva proposta.


Per a quatre persones ens caldran dos verats mitjans, 500 grams de fideus, un pebrot verd, quatre grans d'all, dues nyores, un grapat d'avellanes torrades, una llesca de pa, julivert, dues fulles de llorer, oli i sal.

El primer pas i més important és netejar bé els verats, procurant que no quedi cap espina, ni les grosses ni les petites de la línia lateral, això ens permetrà menjar el plat sense cap mena d'entrebanc. De cada peix obtenim quatre filets que tallem en tres talls cadascun d'ells.  El reservem a la nevera.

Posem les nyores a rehidratar en aigua durant una hora. Amb una cullereta recuperem la carn.

Ara és el moment de preparar el brou. Ho fem posant dos litres i mig d'aigua a l'olla i afegir-hi el cap sense brànquies i les espines dels verats i dues fulles de llorer. Ho deixem bullir durant gairebé mitja hora i ho colem.

Llesquem els alls. Tallem el pebrot a tires. A la paella amb quatre cullerades d'oli fregim els alls fins que agafin color, també ho fem amb el pa i el julivert. Ho passem al morter amb la carn de les nyores i les avellanes. Preparem la picada. 

En el mateix oli fregim durant un parell de minuts el pebrot i el reservem. Ara hi rossegem els fideus. Quan hagin agafat color ho passem per un colador per escórrer tot l'oli. Reincorporem els fideus a la paella, també hi posem la picada, sal i seguidament un litre i quart de brou que tindrem ja a punt de bullir.

Als cinc minuts hi posem els talls de verat i les tires de pebrot. Continuem la cocció fins a tenir els fideus al seu punt.

Aquest plat es pot acompanyar amb allioli. 



8 comentaris:

  1. Quina fideuà més saborosa, m'has donat una gran idea per fer ben aviat, tan bon punt pugui disposar de verats!

    ResponElimina
    Respostes
    1. M.Àngels,
      Quan en vaig sentir a parlar vaig tenir clar de seguida que havia de donar un bon resultat, tal com així ha sigut.

      Elimina
  2. No coneixia aquesta recepta de fideuà amb verats. Ha de ser molt bona!! Nosaltres dels verats en diem "cavalla"...

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, la Vicenta em parlà de cavalla i em mostrava el verat.
      Amb els peixos passa com amb els bolets, a cada zona, de vegades a cada comarca, té un nom diferent.

      Elimina
  3. Segur que estaven molt gustosos! fan bona pinta!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Uns fideus diferents als habituals i molt interessants

      Elimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.