divendres, 2 de febrer de 2018

FILET DE PORC EN ESCABETX DE MANDARINA I LA SEVA REDUCCIÓ

Fa pocs dies la Glòria, en el seu bloc NO TOT SÓN POSTRES... A LA CUINA ens parlava de l'escabetx de llom. 

D'escabetx en faig sovint i variat, tanmateix no n'havia fet mai amb filet de porc, la idea em va agradar,  vet aquí dons la meva proposta.


Per a quatre persones ens caldrà: dos filets de porc, dues mandarines, sis grans d'all, una ceba vermella, pebre negre en gra, oli d'oliva, vinagre de Xerès, sal i escarola per acompanyar el plat.

Comencem polint els filets traient l'excés de greix que puguin tenir. Pelem i tallem la ceba a juliana. Rentem bé les mandarines i les tallem a llesques. Pelem els alls.

Salem els filets  i en una cassola amb un raig d'oli calent els marquem fins que comencin a agafar color. Els reservem.

Abaixem la intensitat del foc i en el mateix oli sofregim la ceba i els alls durant quatre o cinc minuts. Ara hi incorporem la carn, la mandarina, la farigola, uns grans de pebre negre, oli i vinagre (la proporció normal és el doble d'oli que de vinagre, si no agrada massa el gust del vinagre no n'hi posaríem tant). Ha de quedar gairebé cobert.

Quan arrenqui el bull tapem la cassola deixant-ho coure durant uns tres quarts d'hora, de tant en tant girem la carn. Deixem temperar dins de la mateixa cassola.

Els escabetxos guanyen si els deixem reposar, millor d'un dia per l'altre.

Abans de servir ho escalfem, traiem la farigola, el llom, els alls i la mandarina i amb la batedora emulsionem el líquid de l'escabetx amb la ceba i els grans de pebre. 

Ho servim acompanyat d'unes fulles d'escarola.


8 comentaris:

  1. M'agrada la teva versió. Només he fet escabetx de taronja amb tonyina. Seguirem escabetxant!!!
    Mil gràcies😍😍😍
    Ptnts
    Glòria

    ResponElimina
    Respostes
    1. El porc admet bé la fruita com a acompanyament.
      Gràcies a tu, Glòria.
      Una abraçada.

      Elimina
  2. UUuaauuu! Quina recepta! Tenim mandarines de l'hort....a la feina!
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tenir fruita pròpia és tot un luxe. Aprofiteu-vos-en.
      Una abraçada.

      Elimina
  3. Bon dia Manel,
    Havia llegit el post però no havia tingut temps d'escriure cap comentari.
    No he fet mai escabetx amb cítrics ni amb la carn de porc em sembla molt encertat queda pendent. L'àcid és un molt bon contrast amb la carn del porc.
    En el blog tinc l'ànec amb taronja i les guatlles amb l'escabetx tradicional. M'agrada la proposta amb cítrics pendent des de fa temps l'havia escoltat a un xef.
    He pensat que poder t'agradaria i agradaria a les noies del http://recetarioaragones.blogspot.com.es/
    aquest mes el dediquen a la carn de porc i segur els agradaria la teva aportació.
    Una abraçada,
    Bon cap de setmana!
    Fina
    PD: Escriuré post pendent de fa dies i preparar els deures de la recepta amb el xai. A veure si t'agrada :)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Fina,
      D'escabetx amb cítrics en tinc publicats de fa temps amb pollastre i amb conill. També un d'escabetx amb préssec.
      La fruita i les carns s'adiuen prou bé i són variants interessants als escabetxos tradicionals.
      Espero amb delit les teves propostes.
      Una abraçada.

      Elimina