dijous, 12 de novembre del 2009

APAGALLUMS FARCIT



L'apagallums, també conegut com cogomella o paraigua "Macrolepiota procera" és dels bolets més alts que trobem en aquestes latituds, poden arribar gairebé a fer un parell de pams d'alt.

És un bon comestible. Com en la majoria de bolets cal aprofitar només els exemplars joves, que tingui les làmines blanques. Només se'n consumeix el barret, el peu és dur i fibrós.

De jove, el seu barret té forma d'ou, com a la fotografia, més endavant es va obrint com si fos un paraigua. De jove doncs el podem usar a la cuina sencer, farcint-lo, quan s'obre el trossegem i el podem menjar saltat o cuinat, sol o amb altres bolets.


Ens caldrà un bolet per cap, ceba, carn picada de porc, formatge sec ratllat, oli, sal i pebre i per a la beixamel mantega, oli, farina, llet i sal.

Després de rentar els bolets i treure'ls el peu fibrós, els escaldem en aigua bullent durant un parell de minuts i els reservem.

En una paella amb una mica d'oli sofregim la ceba trinxada, així que vulgui començar a canviar de color i posem carn picada, sal i pebre i deixem coure conjuntament.

Amb aquest sofregit farcim els bolets, a sobre hi posem formatge ratllat i els gratinem al forn. Perquè se'ns aguantin es aconsellable fer un forat rodó al mig d'una llesca de pa i ens farà de base per encabir-hi el bolet.

Mentre preparem una beixamel deixant fondre la mantega amb unes gotes d'oli, torrant la farina i de mica en mica incorporant-hi la llet sense deixar de remenar amb un batedor manual.

Emplatem sobre una base de beixamel el bolet a sobre. Es possible que se'ns obri i més que farcit acabi semblant una coca de recapta.

3 comentaris:

  1. Ostres ! jo el vaig retratar i el vaig deixar per que em pensava que era dolent !!! :(
    Bona nit Manel .

    ResponElimina
  2. Ull l'apagallums es pot confondre amb la Lepiota brunneoincarnata que és mortal!!! no colliu si no esteu 100% segurs!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bona aportació. La frase final es pot aplicar a qualsevol bolet.

      Elimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.