La Dolores és d'una família d'agricultors i ramaders de Godos, a la comarca aragonesa de Jiloca, especialitzats en la criança de xais. Ella em va explicar la seva senzilla i molt gustosa manera de fer el "ternasco" al forn, vet-la aquí.
Per a quatre persones ens caldrà dues espatlles de xai, sis patates, conyac, all, oli i sal.
Rentem les espatlles que haurem tallat per la meitat i, sense assecar, les deixem orejar ben be durant una hora.
Salem la carn i la posem a la plàtera d'anar al forn afegint-hi un got de conyac i un altre d'aigua. L'enfornem durant una hora a 140º, a la mitja hora girem la carn.
Mentre, pelem i llesquem les patates i les fregim ràpidament, dos minuts per cada costat i apaguem el foc. Aleshores hi afegim tres grans d'all trinxats i ho deixem tot plegat a la paella.
Passada la primera hora apugem la temperatura a 220º. A la plàtera del forn posem les patates, a sobre el xai que untem amb l'oli amb all. Al quart d'hora el girem i untem altre vegada amb oli i all la part de sobre. Ho deixem enfornat durant un altre quart, els darrers cinc minuts amb el gratinador encès per donar-li un punt de cruixent.
La Dolores i el Pedro, el seu marit. |
Tal com diu la Dolores, les patates, amb el gust del rostit i el conyac estan "muchísimo, muchísimo buenas", el xai també.
hummmmmmmmmmmmmmm que bo
ResponEliminaJa us asseguro que sí, sense complicacions i d'èxit garantit.
EliminaQue buena pinta que tiene, ummmm... :-)
ResponEliminaQuien la propuso sabe de lo que habla.
EliminaH9ola Manel guapo tu
ResponEliminaEt copio la proposta, val ?
mil petonets i gràcies per compartir aquest secret de familía
mil petonets Susanna
A pagès no es compliquen la vida, van directament a allò segur i conegut.
EliminaUna abraçada.