dijous, 3 d’abril del 2014

EMULSIÓ DE TRINXAT

Malgrat que oficialment ja estem a la primavera, enguany a primers d'abril estem tenint un temps més fresc i humit que el del mes de febrer. És per aquestes circumstàncies, en què no sabem ben bé ni com vestir-nos, que farem un plat d'hivern d'una manera més suau, més amorosida, més primaverenca.

Us proposo fer i presentar el plat tradicional de la Cerdanya d'una manera diferent, el trinxat en forma d'emulsió. Som-hi!


Per a quatre persones en caldrà, una ceba i una patata grosses, mitja col, dos grans d'all, dos talls de cansalada viada, oli d'oliva suau i verge, sal, cristalls de sal i pebre.

Pelem la ceba i la patata i les tallem a juliana. Trinxem la col eliminant els nervis gruixuts de les fulles. Pelem i llesquem els alls i tallem la cansalada a tires fines.

En una olla hi posem un parell de cullerades d'oli suau i a foc moderat sofregim la ceba i els alls. Així que comencin a canviar de color hi afegim la patata deixant que comenci a fregir. Quan estigui tova hi afegim la col, sal i ho gairebé cobrim amb aigua. Deixem que bulli durant uns vint minuts.

Quan la verdura estigui cuita la passem al got de la batedora i ho triturem ben fi, hi posem pebre, si cal corregim de sal i, de mica en mica, anem afegint oli verge d'oliva tot batent-ho a baixa velocitat, aconseguint així emulsionar-ho.

A part, en una paella sense gens d'oli saltem els talls de cansalada.

En un bol servim el trinxat emulsionat amb la cansalada a sobre. Hi posem uns cristall de sal que potencien el sabor i ho reguem amb un rajolí d'oli verge.

4 comentaris:

  1. adoro queste creme con l'accoppiamento di pancetta saltata e messa sopra..
    ottimo ..
    buon proseguimento di serata
    lia

    ResponElimina
    Respostes
    1. Lia,
      Questa è una ricetta d'inverno, tipica delle valli dei Pirenei, dove il freddo è vivo. Siccome questa primavera è veramente fresca, propongo una versione emolsionata all'olio, píù suave, quasi vellutata.
      Cari sauti

      Elimina
  2. Ha fet una deconstrucció del trinxat!!! jo potser m'estimo més la versió original, es que sóc de poc de textura de puré... ! Bona setmana!

    ResponElimina
    Respostes
    1. A la revista Cuina d'aquest més la Carme Ruscalleda proposa unes "Bombes de pop, patata i col". En llegir patata i col vaig pensar en el trinxat i enlloc de fregir-ho, he preferit fer-ho amb emulsió, on l'oli és cru.
      Una abraçada.

      Elimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.