dijous, 16 de març del 2017

ARRÒS CALDÓS DE CONGRE I GALERES

El congre és un peix blau que trobem a la taula de diferents cultures i que havia sigut molt consumit també a casa nostra si bé, degut a la gran quantitat d'espines, cada vegada és menys apreciat en la cuina moderna. 


El dividim en tres parts, el cap, la part de la panxa i la cua. La part central només té l'espina dorsal, la cua està plena d'espines i l'emprarem juntament amb el cap per fer un molt saborós brou de congre.

El congre emprat feia aproximadament 1'7 quilos. El tall central ha pesat 550 grams, 330 el cap i la resta correspon a la cua.


La galera és un crustaci amb poca carn però també molt saborós, juntament amb el congre donaran a l'arròs una  gran intensitat d'aroma.


Per el brou a més del congre hem hagut de menester: una ceba grossa, una branca d'api, dos grans d'all, julivert, llorer, vi blanc sec i oli.

Amb el congre que tenim obtindrem més de 3 litres de brou, el que no emprem en l'arròs el tindrem per a d'altres aplicacions.

Pelem la ceba i l'all i en fem una bressa amb la branca d'api. Tallem la cua del congre a rodanxes de tres-quatre centímetres.

En una olla mitjana enrossim el congre amb oli d'oliva, ho fem a foc fort i el reservem. Abaixem una mica la intensitat del foc i a la mateixa olla sofregim l'all i la ceba remenant sovint. Passats uns minuts hi afegim l'api. Quan les verdures agafin color ho desglacem amb un got de vi blanc i el deixem reduir abans de tornar-hi a posar el peix i uns 5 litres d'aigua freda. 

Així que arrenqui el bull abaixem la intensitat del foc i el deixem coure durant poc més de mitja hora. Apaguem el foc i hi afegim unes branques de julivert i un parell de fulles de llorer deixant-ho en infusió amb l'olla tapada.

Per a l'arròs per a quatre persones, a més del congre i del brou, ens caldrà vuit galeres, 320 grams d'arròs bomba, tres cebes tendres, un gra d'all, oli, sal i pebre.

Comencem traient la pell al congre amb el què el plat guanyarà en finor, l'espina central i tallant els filets a daus regulars.

A la cassola on farem l'arròs, amb una cullerada i mitja d'oli enrossim ràpidament les galeres i les reservem.

Trinxem finament tant l'all com les cebes i ho sofregim en el mateix oli, ara a foc mitjà durant tres o quatre minuts, fins que vulgui començar a agafar color. Ara hi incorporem l'arròs i ho salpebrem. Apugem la intensitat del foc ho anem mullant amb cullerots del brou que tindrem bullint a mesura que el vagi absorbint. Passats 14 minuts abaixem la intensitat del foc i hi incorporem tant el congre com les galeres. Acabem la cocció i ho deixem reposar durant un parell de minuts abans de servir.



8 comentaris:

  1. Crec que aquest el probaré.
    Feliç dia del Pare.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Segur que no et defraudarà.
      Una abraçada i moltes gràcies, Sanabria.

      Elimina
  2. UUUaaaauuuuuu...quina meravella d'arròs! M'he quedat bocabadada!
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. El seu sabor és dels què es recorda en el temps.
      Una abraçada.

      Elimina
  3. No sóc massa de congre. Però a aquest arrosset em sembla que li faria tots els honors.
    Ptnts
    Glòria

    ResponElimina
    Respostes
    1. El secret és només triar el tall bo sense espines. Pel demés, pel gust, és exquisit.
      Una abraçada.

      Elimina
  4. Quin arròs més gustós et deu haver quedat!!! hauré de provar amb el congre, no tinc costum comprar-ne... i segur que està molt bo! abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Es un peix molt gustós, llàstima que la part més important està ple d'espines.
      Una abraçada.

      Elimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.