dimarts, 14 de febrer del 2017

TOMÀQUETS FARCITS A LA GREGA

L'escriptor grec Petros Màrkaris és un dels més destacats autors mediterranis de novel·la negra, de l'alçada de Manuel Vázquez Montalbán o de l'italià Andrea Camilleri. A l'igual que el català i l'italià se serveixen dels seus personatges, el detectiu Pepe Carvalho i el comissari Salvo Montalbano respectivament, per criticar la societat actual, el grec ho fa en boca del comissari Kostas Kharitos. Un altre element comú en tots tres és que a través dels seus personatges parlen sovint de gastronomia.

Acabo de llegir el llibre "Suïcidi perfecte" en el què Adrianí prepara els tomàquets farcits que tan entusiasmen al seu marit, el comissari. No he pogut estar-me de cuinar-los  i a fe que són bons.


Per a quatre persones ens caldran 12 tomàquets de penjar, una ceba gran o dues de mitjanes, 200 grams de carn picada de xai, 50 grams de formatge feta, orenga, julivert, sucre, sal i pebre.

Comencem tallant la part superior dels tomàquets i buidar-los amb l'ajut d'una cullereta. Els deixarem de cap per avall per tal de que escorrin l'aigua. Reservem les tapadores.

Trinxem la ceba ben finament. Trinxem igualment la polpa que hem tret de l'interior dels tomàquets. Tallem el formatge a daus molt petits. Trinxem el julivert.

En una paella amb una cullerada d'oli sofregim a foc moderat la ceba. Quan transparenti i comenci a estar tova i afegim la carn picada, salpebrem i continuem el sofregit remenant sovint fins que la carn estigui cuita. 

En un bol posem el sofregit, la polpa del tomàquet, el formatge, el julivert i l'orenga i ho remenem bé per barrejar tots els ingredients.

Abans de farcir els tomàquets posem un pessic de sucre a l'interior de cadascun d'ells per reduir-ne l'acidesa. Els farcim seguidament amb la massa preparada i els cobrim amb les tapes que hem reservat.

Untem una platera per anar al forn amb una mica d'oli i hi posem els tomàquets i un parell de tasses d'aigua. Ho tapem amb paper d'alumini.

Ara ho enfornem a 190º durant una hora. Quan falti un quart enretirem el paper d'alumini. Si s'hagués evaporat tota l'aigua n'hi afegim una mica més.

Servim calent.



Una recepta molt popular a Grècia de tomàquets farcits, el plat anomenat "Domates yemistés", enlloc de formatge i sovint de carn picada porten arròs que es comença a coure al final del sofregit durant molt pocs minuts i s'acaba de fer al forn. He optat per aquesta altra versió ja que en el llibre l'Adrianí no parla en cap moment d'arròs i en canvi sí de ceba, molta ceba, tal com li agrada al comissari.

10 comentaris:

  1. He de tornar a treure el llibre de receptes que vaig comprar quan vam anar de viatge a Grècia farà uns....21 anys! M'has fet venir ganes de cuina grega! Què bones aquestes tomaques!
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. És una cuina amb personalitat i amb molts elements que ens són comuns, a mi també m'agrada apropar-m'hi de tant en tant.
      Una abraçada.

      Elimina
  2. Tot i que no m'agrada el tomàquet cuit...amb aquests farcits faria una excepció! han d'estar molt bons!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Amb el mateix sofregit sovint farceixen també pebrots i ho enfornen tot junt, és una alternativa al tomàquet.

      Elimina

  3. El pare; Cuina mediterrània... amb la literatura darrera fons, si busquem l'equilibri amb el títol del llibre, aquets tomàquets són "perfectes" (?¡)
    Salutacions¡¡ :O)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Val més que del títol n'ignorem la primera part.
      Salut!

      Elimina
  4. Gràcies Manel, per recordar-nos plats, de vegades oblidats. Bons gastrònoms i escriptors!
    Una abraçada,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Fina,
      Molt sovint es donen la mà l'escriptor i el gastrònom fins a esdevenir tot un.
      M'agrada quan recomanen un plat en mig d'una lectura que em té atrapat, no paro fins a provar-lo.
      Una abraçada.

      Elimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.