dilluns, 12 de febrer del 2018

XAI ESTOFAT AMB TOCS DE LA CUINA GREGA

El meu post anterior, Turnedó de xai amb carxofa confitada i salsa romesco, estava dedicat a la carn d'anyell i de xai, a resultes de l'assistència al cooking show organitzat per la gent de Interovic

Entre les mostres que ens van obsequiar hi havia un coll tallat a llesques que comercialitzen amb el nom de "collares"

El coll juntament amb la ventresca són les parts del xai millors per a aquest plat.

L'estofat de xai es troba a la cuina de molts països, a tota la conca mediterrània, també a Irlanda on l'Irish Stew és el plat nacional. En aquest bloc n'he fet de diverses maneres, avui li donarem un toc de la cuina grega, incloent-hi api, espinacs i orenga. 


Per a quatre persones, a més del coll de xai he hagut de menester una patata grossa o dues de mitjanes, quatre pastanagues, un tall d'api, espinacs frescos, orenga, vi ranci, farina, oli, sal i pebre.

Pelem la patata i les pastanagues i les partim a grans talls. Pelem i trinxem els alls. Amb el tronc d'api en fem una juliana fina. Rentem bé sota el raig de l'aixeta les fulles de mig manat d'espinacs. Esbandim i assequem bé la carn.

En una cassola ampla amb tres cullerades d'oli sofregim ràpidament la carn que prèviament hem salpebrat. Així que hagi agafat color hi incorporem els alls vigilant de que no es cremin. En aquest punt hi afegim dues cullerades de farina i remenem constantment durant dos minuts, cal que cogui la farina. Ara hi afegim un got de vi ranci i deixem reduir.

És el moment de posar-hi les patates, les pastanagues i l'api i pràcticament ho cobrim d'aigua. Ho deixem coure durant mitja hora abans de posar-hi els espinacs, l'orenga, rectificar si cal de sal i deixar-ho uns minuts més.


Aquesta mena de plats agraeix que el deixem reposar, fins i tot es pot preparar el dia abans i escalfar-lo abans de servir. És per sucar-hi pa.



8 comentaris:

  1. Fa dies que no rondo per aquest món... i va i veig aquest guisat...m'encanta la cuina grega. A més fas servir el coll de bé que és súper gustós i tendre, m'agrada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. La carn propera a l'os és sempre més melosa i a aquest plat li va la mar de bé.
      Una abraçada, Teresa

      Elimina
  2. A mi m'agrada molt el coll de corder! El cuino guisadet, tal i com l'ha fet sempre la meva mare (de l'Aragó). Al veure la teva recepta m'has fet pensar en un llibre de cuina grega que vaig comprar en el meu viatge de nuvis a Atenes. Vaig a buscar-lo al pretatge!
    M'ha agradat molt la teva recepta!
    Petonets,
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Olga, he mirat el teu bloc i no he sabut trobar aquesta recepta aragonesa, la tens publicada?
      Petons.
      Manel

      Elimina
    2. Bon dia Manel,
      La recepta pot ser la que he publicat recent amb els "collares" és de casa la mare i la iaia.

      La meva cosina em parlava del plat tradicional, per quan van al Pirineu estofat amb patates.
      cassoleta de xai

      Elimina
    3. A la teva cassoleta, a més del xai, hi predomina la ceba, és una gran opció i combina molt bé amb la carn del coll del xai.

      Elimina
  3. M'ha agradat la teva proposta i de quantes maneres el podem preparar. Una cultura en tot el Mediterrani i tota Europa.
    Amb espinacs deliciós. Es veu molt bo.

    Bon divendres i cap de setmana!
    Una abraçada,
    Fina

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bon cap de setmana també per a tu, Fina
      Una abraçada.

      Elimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.