diumenge, 27 de maig del 2018

SARDINES CURADES

Potser la manera més habitual de menjar les sardines i els seitons sense coure'ls sigui deixant-los marinar amb vinagre o amb l'àcid del suc de cítrics, llimona, taronja o llima. 

Avui, però, ho farem d'una manera diferent, curant les sardines amb sal i sucre, tècnica emprada també amb altres tipus de peix blau, especialment el salmó.

Comencem netejant les sardines i obtenint els dos lloms de cadascuna. 

Com amb qualsevol peix que haguem de consumir cru o poc cuit és convenient congelar-lo durant un mínim de 48 hores per evitar el risc de contagi per anisakis, el deixarem descongelar tenint-lo durant unes hores a la nevera.

Per fer la conserva ens caldrà seguir aquestes proporcions. Per mig quilo de lloms de sardina, necessitarem 400 grams de sal grossa, 200 grams de sucre blanc, la pell d'una llimona i d'una taronja (només la part de color, sense gens de blanc), pebre negre en gra i oli d'oliva.

Barregem la sal i el sucre i en posem una primera capa dins de la safata on farem el curat, hi col·loquem les pells dels cítrics i els lloms de sardina amb la pell cap amunt, finalment ho cobrim amb la resta de sal i sucre. Ho tapem amb paper film i tenim a la nevera durant una hora i mitja.

Si ho féssim amb salmó podríem afegir anet trinxat a la sal i al sucre enlloc de les pells de cítrics. En ser peces més grosses el tindríem a la nevera entre deu i dotze hores.


Passat aquest temps, esbandim la sal i assequem les sardines amb paper de cuina. Les col·loquem en un recipient amb uns grans de pebre negre i les cobrim amb oli d'oliva.


Les podem consumir de seguida o bé tenir-les a la nevera on ens aguantaran perfectament fins a tres setmanes.

Avui les he servit damunt d'una torrada amb un tall de tomàquet, un espàrrec verd tot amanit amb unes escates de sal marina, el propi oli de conservació i unes gotes de crema de vinagre balsàmic.


7 comentaris:

  1. Prenc bona nota! Tinc ganes de provar-ho!
    Petonets i molt bona setmana,
    Olga

    ResponElimina
    Respostes
    1. Una vegada preparades en tenim per a diverses aplicacions.
      Una abraçada.

      Elimina
  2. Hola Manel,
    És molt bona idea! i ho provaré aviat! Per una coca, per un sopar ràpid o per tenir-ne reserva! molt bona la torrada!! :)
    Gràcies Manel,
    Quan puguis mira la tècnica que fa servir en Joan Roca per preparar el peix i la carn amb antelació. (en el post de l'orada al forn) em va agradar i ara ho faig sempre.
    Una abraçada,
    f.

    ResponElimina
  3. He comprat avui sortint de la feina.
    Demà les faig, a veure,
    Una abraçada
    Bona nit,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Acabo de veure ara el comentari... us han agradat?
      Una abraçada.

      Elimina
    2. Hola Manel,
      Surt molt bé!! Moltes gràcies per compartir-la.
      Una abraçada,
      i Bon Sant Joan!
      Disculpa per no venir abans,
      fina

      Elimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.