dijous, 15 de març del 2012

ARRÒS DE MATANCES

Aquest és un plat tradicional de la cuina eivissenca. A molts indrets, amb motiu de la matança, tradicionalment es cuinen arrossos, el d'Eivissa té una singularitat que el fa especial i diferent: un toc de canyella.

Els ingredients poden ser ben variats a partir de la carn de porc i d'altres animals, tant dels que es tenien a pagès com de cacera. És habitual posar-hi colomí, o tords, i també algun bolet. També en podem trobar on s'hi inclogui algun producte del mar com ara musclos i/o crancs.

Els ingredients emprats en aquesta versió han sigut, carn magra de porc, costelló, pollastre de pagès, botifarra negre, sobrassada, ceba, pebrot vermell, tomàquets ratllats, all, xampinyons, arròs, pebre vermell dolç, canyella en pols, oli i sal.

En una cassola de parets altes amb un petit rajolí d'oli rossegem la carn de pollastre i de porc. Quan comenci a agafar color hi afegim la botifarra negre i la sobrassada.

Així que tot hagi agafat color hi anem afegint, per ordre, primer la ceba trinxada, posteriorment all trinxat i pebrot trossejat, després el tomàquet, salem i a foc suau deixem que el sofregit es vagi concentrant. Aleshores hi afegim una cullerada de pebre vermell dolç i seguidament ho cobrim bé d'aigua i deixem bullir durant mitja hora.

Ara és el moment de posar-hi l'arròs, una toc de canyella i els bolets. Deixem coure durant un quart. Enretirem la cassola del foc i tapada amb un drap de cuina deixem reposar durant cinc minuts abans de servir. No ha de quedar sec, tampoc excessivament caldós, o brouós tal com vaig sentir que en deien a Eivissa.

25 comentaris:

  1. Se me ha hecho la boca agua. Vaya arroz de categoria, todos los ingredientes usados me gustan, hasta la canela en el arroz que usamos en nuestro arroz con costra los valencianos.
    Besets

    ResponElimina
  2. Un plat d'arròs molt complet i saborós!! té un aspecte deliciós!
    Un ptonet

    ResponElimina
    Respostes
    1. És un plat potent, ja veus la quantitat d'ingredients que hi posen... ha de sortir bo per força.
      Una abraçada

      Elimina
  3. Quin arrosset més suculent, m'agrada això del toc de canyella!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Per a mi és la gràcia del plat, el que el fa diferent d'altres arrossos de muntanya.
      Una abraçada.

      Elimina
  4. Respostes
    1. Més que un arrosset es tracta d'un senyor arrós, potent.

      Elimina
  5. hola!
    a mi també em crida molt l'atenció aquest toc de canyella (per altra banda una de les meves espècies preferides)..i la sobrassada? uhmmmm..ha d'estar bonisssim!! m'emporto la recepta!! :-)

    (per cert, algu t'ha comentat mai que a vegades no es pot penjar el comentari? o només em passa a mi?

    ResponElimina
    Respostes
    1. La sobrassada és un producte típic de Mallorca, tanmateix a Eivissa també hi ha uns excel·lents productors a la localitat de Santa Gertrudis de Fruitera, aquesta és eivissenca.
      Jo també he tingut problemes amb alguns blocs sí i altres no, em varen aconsellar de quan hagi de entrar a Blogger fer-ho no a través d'Internet Explorer sinó de Mozilla Firefox. Fent-ho així ja no he tingut cap més problema.

      Elimina
  6. Haurem de provar el toc de canyella, que segur li dona el punt, junt amb la dolçoreta de la botifarra negra! em porta records de quan a casa es matava el porc! la canalla feiem festa grossa!! bon cap de setmana

    ResponElimina
    Respostes
    1. Una bona combinació d'elements que fan un arròs singular.
      Una abraçada.

      Elimina
  7. Deu n'hi do quina barreja ...no se m'hages acudit mai a la vida tans ingredients i tan variats en un arros ...ho provaré.. jo per tastar no em quedo !!

    Una abraçada!!

    Dora

    ResponElimina
    Respostes
    1. Dora,
      Ja veus que els ingredients és un tema ben elàstic, a cada casa feien servir el que tenien en aquell moment. Per a mi els elements diferenciadors són la sobrassada i la canyella.
      Una abraçada.

      Elimina
  8. Una recepta ben original i fa molt bona pinta, mai ens ho hauríem imaginat canyella amb sobrassada, ho haurem de provar!

    L'altra dia vam entrar per convidar-te a passar per ESfruita, la nova botiga online de fruita i verdura de qualitat, ara, ja tenim bloc amb un calendari de les fruites i verdures de temporada acabat de penjar. Us convidem a passar-vos-hi!

    www.esfruita.com/assessorem

    ResponElimina
  9. Te una pinta espectacular, la canyella i la sobrassada, deuen donar un toc ben especial al arròs .
    Una abraçada

    ResponElimina
    Respostes
    1. Certament és el que em va cridar l'atenció i no me n'he pogut estar de provar-ho.
      Una abraçada.

      Elimina
  10. a eivissa no he escoltat brouós en la vida. No sé d'on ho has tret.
    Xampinyons es el substitut de supermercat des pabrassos eivissencs (rovellons a catalunya o esclatasangs a mallorca).
    bon profit.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Jo ho he sentit que ho deia un cuiner a Sant Antoni de Portmany, mentre estaven preparant una gran arrossada popular. No sóc filòleg, per tant no et discutiré si és d'ús generalitzat o no.
      Quan dic que hi he posat xampinyons, vull dir senzillament xampinyons (Agaricus bisporus), que no té res a veure amb els rovellons.

      Elimina
  11. A Eivissa es "caldo" es diu brou i quan un arrós es "caldoso" deim brouos.
    Tot i aixó sa nosta llengua ja es molt castellanitzada i aquestes paraules cada vegada es fan servir menys.

    ResponElimina
  12. parduneume pero un arros de matances mai en la vida porta ni butifarre, ni subresade,ni musclus ni xampinyosns,al que li a pasat la racepta ni punyetera idea del qes un arros de matanses al astil aivissenc,aixo es la bujeria mes gran ascrita sobre un arros de matanses, as dongui une volta par l´illa am tems da matanses i prengui note....

    ResponElimina
    Respostes
    1. Anònim,

      Si heu llegit el segon paràgraf queda clar que els ingredients poden ser d'allò més variat i segur que a cada casa s'ha fet de manera diferent, amb els productes que tinguessin a mà.

      Aquest ingredients, tret dels xampinyons ja que quan vaig fer aquesta versió no tenia altres bolets, són els de l'arròs de matances que personalment he menjat en un dels restaurants tradicionals amb anomenada a l'illa.

      Malauradament no he tastat la vostra versió.

      Elimina
  13. M´ha agradat molt aquesta recepta... Haig de fer un arròs per a uns 20 amics i el vull fer de muntanya.. Soc un enamorat de ses Illes, dels seus productes i de la manera de fer vostra, tant característica. Una pregunta, ¿Quina quantitat de sobrasada?, (per cada 100 g. d´arròs)i la canyella... ¿en pols? ¿Quanta? ¡Moltes gràcies!.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tal com pots veure a la fotografia vaig emprar sobrassada prima i en vaig posar un tall per plat, en aquest cas serien 20 talls.
      Pel que fa a la canyella, en pols, no és qüestió de passar-se, ha de quedar aromatitzat però sense que el gust predomini en excés, en aquest cas n'hi posaria un parell de cullerades soperes. Tanmateix passat uns minuts faria un tastet per veure com va de sal i també de canyella i segons el gust rectificaria una mica.
      Que us vagi de gust!

      Elimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.