dimecres, 16 de juny de 2010

BACALLÀ A L'ESTIL DELS MONJOS DE POBLET


Una recepta que ve d'antic, que està a la carta d'algun dels bons restaurants de casa nostra i que no és gens complicada de preparar.

Per a quatre persones he necessitat vuit talls de filet de bacallà, quatre cullerades soperes de mel, 50 grs. de pinyons, 200 ml. de crema de llet, farina i oli.

Una vegada dessalat el bacallà l'assequem bé amb paper de cuina i l'enfarinem. En una paella en oli ben calent el fregim durant un parell de minuts per cada costat i el reservem.

En una paella calenta, sense gens d'oli, torrem els pinyons fins que comencin a agafar color.

En cassoletes individuals que puguin anar al forn hi posem una cullerada de mel a la base, a sobre el bacallà, uns quants pinyons i un raig de crema de llet.

Ho enfornem a 180º durant uns deu minuts, just abans de servir.

21 comentaris:

  1. Bona combinació dolç i salat. Jo pensava que la cuina de la crema de llet no era d'antic, però veig que estava equivocada.

    ResponElimina
  2. Pina,
    Una combinazione fra dolce e salato, che ci offre un grande risultato.
    Ciao.
    Manel

    * * * * * * *

    Glòria,
    Ets molt aguda en l'apreciació. Abans es feia servir una llet amb tres dits de crema o nata... avui primer ens la treuen i després ens la venen a part.
    Salutacions ben afectuoses.
    Manel.

    ResponElimina
  3. El bacallà és bo amb tot, però amb mel és boníssim, ja l'hem provat!
    Petonets

    ResponElimina
  4. Una molt bona combinació de dolç i salat, amb la crema de llet jo pensava com la Gloria, però ja o as aclarit.
    Una abraçada

    ResponElimina
  5. quina bona recepta, no la coneixia, als meus `pares els hi encanta el bacallà, els hi faré

    petons

    ResponElimina
  6. Hola Manel, ens torns a sorprendre amb una fabulosa recepta de bacallà...que bona!,veig que estàs molt ben documentat, això sempre està molt bé, és bonic conèixer l'origen de les coses, ens ajuden a comprendre.A reveure i gràcies un cop més per la recepta!

    ResponElimina
  7. MaryLou,
    No a tothom agraden aquestes combinacions, a mi m'encanten.
    Una abraçada.

    * * * * * * *

    Sión,
    Lu cuina ha anat evolucionant com ho han fet alguns dels productes que tenim a l'abast. L'esència és el que queda.
    Petons.

    * * * * * * *

    Lídia,
    Si els agraden els contrastos, segur que els agradarà.
    Ja m'ho faràs saber.
    Petons.

    * * * * * * *

    Mercè,
    Fa uns dies tu en vas fer un de semblant i em va fer venir a la memòria aquesta recepta que feia temps que no preparava.
    Gràcies doncs a tu.
    Salut.

    ResponElimina
  8. No sabia que aquesta recepta era dels monjos de Poblet. A casa sempre n'hem dit bacallà amb mel i de tant en tant la fem, però amb menys crema de llet.
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  9. Dolça,
    Amb aquest nom és com figura en la carta d'alguns restaurants i sembla que ja en un llibre de cuina del 1835 se'n parlava.
    El bacallà en ser salat es conservava i era econòmic. La mel força energètica els anava molt bé per a fer el plat més consistent en èpoques de dejuni en que només els estava permesa una menjada al dia.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  10. HOLA MANEL, GUAPO TU

    I QUE VE QUE MENJAVEN ELS MONJOS....EN PRENG NOTA D´AQUESTA RECEPTA QUASI CELESTIAL...DONCS SEGUR QUE MENTRE LA MENGES ..ELS ÀNGELS CANTEN DE BONA

    PETONETS SUSANNA

    ResponElimina
  11. Susanna,
    M'ha agradat aquest teu comentari tan diví.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  12. Hola Manel, quina recepta tant bona i senzilla, a casa si vull triunfar tinc de fer bacallà, aquesta me l'apunto per fer. Gracies pel comentari a l'amanida de pop, ja ho sé que les coses fetes amb temps i carinyo queden millor però a vegades ens manca temps i amb un moment tinc un plat a taula.

    ResponElimina
  13. Judith,
    Gràcies a tu per presentar-nos uns recepta tan oportuna pel temps de calor i de vacances, fresca i ràpida de preparar amb antelació.
    Tothom aprenem dels altres.

    Espero que triomfis.
    Salut.

    ResponElimina
  14. M'agrada molt el bacallà i aquesta recepta que ens presentes ha de ser més que bona!! Per suposat que me l'apunte. Salutacions

    ResponElimina
  15. Quin luxe de plat!!!
    ¿ perquè serà tan bò tot el que fan els mongos? jaja.
    Un petó

    ResponElimina
  16. Francesc,
    Una variant amb menys greix, sense crema de llet, jo la faria amb una salsa beixamel i miraria de barrejar-hi la mel amb la mateixa salsa. No hi entenc en el càlcul de calories, però podria ser més suau
    Salut.

    * * * * * * *

    Glòria,
    Tenen línia directa amb el de dalt!!
    Petons.

    ResponElimina
  17. Una altre recepta que no coneixia ...
    Moltes gracies , Manel!!!!

    ResponElimina
  18. Dolors,
    Aquí tots n'aprenem de noves ben sovint.
    Gràcies a tu. Una abraçada.

    ResponElimina
  19. hola,
    primer de tot gràcies per visitar el meu blog! respecte a la "meva" recepta de bacallà amb mel: la vaig treure del llibre del J. Lladonosa "el gran llibre de la cuina catalana".
    Ja havia vist la teva recepta , recordava el pinyons, de fet vaig pensar de posar-ne per provar-ho pero a l'hora de la veritat per allò del costum se'm va oblidar completament

    ResponElimina
  20. Carina,
    Ja havia llegit la resposta al teu bloc. La combinació del dolç de la mel amb el punt de salat del bacallà a mi m'entusiama.
    Una abraçada.

    ResponElimina