dimecres, 25 de setembre del 2013

BACALLÀ AMB FIGUES I MEL

Setembre és el mes d'un dels fruits de la dieta mediterrània tradicional, les figues. Les consumim tant fresques com seques, en pastisseria, en melmelades, en gelats o a la cuina en amanides, en salses o formant part de diversos plats. Ara us proposo de fer-les amb bacallà.

El bacallà amb mel és una recepte que ve d'antic, avui hi afegim figues, som-hi!


Per a quatre persones ens caldrà quatre talls de filet de bacallà, sis-set figues, mantega, farina, llet, mel, sucre i oli.

Dessalem el bacallà mantenint-lo a la nevera durant 30-36 hores amb aigua, que canviarem un parell de vegades al dia.

L'assequem en paper de cuina, l'enfarinem i el fregim en oli ben calent, durant tres minuts pel costat de la pell i dos minuts de l'altre costat. El reservem.

Posem tres figues al got de la batedora amb un got de llet i ho triturem ben fi. Amb aquesta llet amb figues preparem una beixamel. En un cassó a foc suau fonem un tall de mantega, afegint-hi seguidament dues cullerades de farina, remenem constantment deixant que cogui la farina durant un parell de minuts. Ara hi anem afegint, de mica en mica, la llet amb figa sense deixar de remenar, també hi posem un parell de cullerades de mel. Si veiem que queda massa espessa hi posem més llet. Quan tingui la consistència que ens agradi continuem la cocció durant uns deu minuts, això sí, cal continuar remenant perquè no se'ns hi facin grumolls.

Tallem les altres figues a llesques. En un altra cassó amb un got d'aigua i dues cullerades de sucre, preparem un almívar suau. Quan hagi arrencat el bull i el sucre estigui ben dissolt, hi incorporem les llesques de figa, apaguem el foc i les hi deixem durant mig quart.

Per servir posem un llit de beixamel de figa, el bacallà i el cobrim amb figues en almívar. Reguem el conjunt amb una cullerada del propi almívar.


8 comentaris:

  1. Hem d'aprofitar les figues! què bones1 amb el bacallà segur que combinent molt bé! Un senyor plat!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, Teresa, ara és l'època i cal aprofitar-se'n.
      Una abraçada.

      Elimina
  2. Respostes
    1. El puntet de sal que queda al bacallà amb la dolçor de la resta crea un contrast en boca molt interessant.

      Elimina
  3. Amb un bon ingredient es poden fer... meravelles! Quin bon bacallà!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Marina,
      Ja sé que a tu les figues t'entusiasmen. Aquesta és una bona combinació.

      Elimina
  4. Em sembla que seguirem fent viatges a la figuera...mmmm quin bacallà!!!!
    Ptnts
    Dolça

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tenint la figuera a mà, ja tens el cinquanta per cent guanyat. Aprofita-ho.
      Una abraçada.

      Elimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.