dimarts, 20 de març del 2018

PORRA O SOPA FREDA DE TARONJA

La porra és una sopa freda típica d'Antequera, amb moltes semblances al salmorejo cordovès. 

Aquestes i altre sopes fredes tan habituals a la cuina andalusa s'han basat en l'aprofitament del pa de dies anteriors, l'oli i l'all. Per donar sabor a aquest productes senzills i bàsics s'hi afegien verdures de temporada,  allò que es tenia a mà en cada moment.

Avui en dia a qualsevol època de l'any trobem tomàquets, cogombres, pebrots i gairebé qualsevol producte de l'horta, però abans no, a l'hivern quan no hi havia res més es donava sabor al plat amb taronges que, a més, hi aporten un punt d'acidesa.

Actualment a més de verdures es poden trobar a la carta de molts restaurants aquests plats amb una diversitat gran de fruites i acompanyats de pernil, d'ous, de productes del mar ...


Per a quatre persones ens caldrà mig litre de suc de taronja natural, un quart de quilo de molla de pa del dia anterior, mig gra d'all, un ou, oli extra verge d'oliva, sal i crema de vinagre balsàmic.

Comencem deixant el pa en remull durant una hora, l'espremem bé perquè perdi la major quantitat possible d'aigua.

Espremem les taronges, no ens caldrà colar el suc.

En el got de la batedora hi posem el pa, el suc de taronja, sal, l'all i ho treballem bé, finalment hi anem afegint l'oli en un fil. La massa ha de quedar densa però no excessivament espessa, el fred ho acabarà de fer.

Ho deixem reposar i refredar durant tres o quatre hores a la nevera.

Mentrestant preparem l'ou dur i el trinxem.

Servim la sopa amb l'ou dur i unes gotes de crema de vinagre balsàmic.

2 comentaris:

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.