diumenge, 9 d’agost del 2009

ESTOFAT DE XAI



Els estofats de carn són plats tradicionals en moltes cuines, A Irlanda, però, ha esdevingut el plat nacional, l'Irish stew, es clar de xai i de patates en tenen tan com volen.

Com en tots el plats "de sempre" hi han tantes receptes gairebé com cuineres/ers, aquesta és la que a mi m'agrada.

Ens caldrà per de 4 a 6 persones (en funció de si és plat únic o bé un bon segon plat): 4 lliures de carn del coll de xai, 2 grans d'all, 3 cullerades de farina, 1/2 copa de vi ranci, 4 tomàquets, 2 pastanagues, 4 patates, pebre negre, mantega, oli, sal, sucre, farigola i romaní.


Pelar les patates i pastanagues i tallar-les a grans daus. Fer-les arrencar el bull i passat un minut reservar-les. En la mateixa aigua escaldar els tomàquets per a poder-los pelar i treure les llavors.

En una cassola amb una mica d'oli ben calent fregir el xai prèviament salat, donant-li voltes fins que agafi color. Aleshores posar-hi l'all trinxat i la farina, remenar bé durant un parell de minuts i posar-hi el vi ranci, el tomàquet tallat a petits dauets, sucre, sal, pebre, una branqueta de farigola i una de romaní, cobrir-ho tot amb aigua. Tapar la cassola i a foc suau deixar coure. Girar de tant en tant i anar-hi posant una llossada d'aigua quan convingui per a mantenir-ho sucós.

Passada una hora llarga posar-hi les patates i les pastanagues. Deixar-ho un quart o un quart i mig més fins que les patates estiguin cuites. Rectificar si cal de sal i afegir pebre, remenar bé i deixar reposar abans de servir. Si cal tornar-ho a escalfar una mica.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.