dijous, 20 de maig del 2010

AMANIDA TÈBIA D'ESCABETX DE POLLASTRE A LA TARONJA

L'escabetx ha sigut una tècnica de conservació d'aliments durant molts segles, emprada pels perses i que els àrabs varen introduir a la península durant la seva ocupació.

Actualment seguim emprant la tècnica de l'escabetx però no ja tant amb la idea de conservar els aliments, sinó per a gaudir-ne del seu sabor singular.

Els escabetxos d'avui en dia són molt més suaus i de més bon combinar amb altres aliments, especialment servits com a amanides fredes o tèbies.

Avui preparem una variant introduint-hi durant el procés de cocció la taronja, amb el que aconseguim que el seu perfum i sabor impregni també, en aquest cas el pollastre. La combinació és d'una gran delicadesa.

Per a l'escabetx per a quatre persones he necessitat: tres pits de pollastre, dues cebes, dues pastanagues, una cabeça d'alls, una taronja gran, llaurer, farigola, romaní, julivert, pebre negre, pebre vermell dolç, un got de vinagre de sidra, dos gots d'oli d'oliva i sal.

Comencem netejant els pits de pollastre i traient-los tot els greix que portin adherit, en fem filets de màxim un centímetre de gruix.

Tallem la ceba a juliana, las pastanaga a rodanxes i la taronja a llesques primes.

En una cassola, si pot ser de fang millor, amb una mica d'oli fem una primera fregida al pollastre salpebrat, només que trenqui el color i el reservem. En el mateix oli sofregim la ceba i passats uns minuts la pastanaga i els alls sense pelar. Quan tot plegat comenci a agafar color hi tornem a posar el pollastre, una cullerada de pebre vermell, la taronja, les herbes, el vinagre, l'oli i ho acabem de cobrir amb aigua.

A foc suau deixem que vagi coent durant una hora llarga. Ho deixem refredar i reposar a la mateixa cassola.

Aquest és un plat que està més bo d'un dia per l'altra.


Per a l'amanida necessitem una barreja d'enciams amb escarola, canonges, ..., formatge sec d'ovella, nous i llavors de girasol.

Escalfem la cassola amb l'escabetx, així que comenci a bullir l'enretirem del foc.

Muntem el plat posant al centre la barreja d'enciams, al costat tres talls de pollastre escabetxat, uns encenalls de formatge, nous i llavors de girasol. També hi posem una llesca de taronja, uns alls i verdura de l'escabetx. Ho reguem amb el mateix líquid de la cocció.

9 comentaris:

  1. Un escabetx amb gust de taronja ... això cal provar-ho.

    ResponElimina
  2. T'ha quedat un plat de festa. M'agrada molt l'escabetx i amb el pollastre no l'he provat mai. Això del toc de la taronja trobe que ha de ser boníssim. M'apunte la recepta. Salutacions

    ResponElimina
  3. Deve essere una bontà questo piatto! complimenti!

    Grazie infinite del tuo commento!

    ciao!

    ResponElimina
  4. M'agrada moltíssim l'escabetx, encara que amb pollastre no l'he tastat mai. Ja tinc una altra recepta!. A la revista CUINA n'hi ha un de conill que també el vull tastar.

    ResponElimina
  5. M´agrada molt l´escabetx i de pollastre deu ser d´allò més bo.

    ResponElimina
  6. HOLA MANEL, GUAPO TU

    QUINA RECEPTA MES BONA, NO LA CONEIXIA PAS, EN PREG BONA NOTA

    MIL PETONETS SUSANNA

    ResponElimina
  7. Oteador,
    L'acidesa de la taronja va molt bé amb l'escabetx i com a fruita també lliga força amb la carn de pollastre i altres aus. He posat als plats les llesques de taronja més aviat per donar una nota de color... només han quedat els trossos de la pell.
    Salut.

    * * * * * * *

    Francesc,
    A nivell de carn segurament és més habitual fer-ho amb guatlles o perdius, però tampoc és estrany el pollastre i fins i tot el conill. La taronja és la cirereta del plat.
    Salutacions cordials.

    * * * * * * *

    Federica,
    Penso che il marinato in aceto è anche usuale in Italia. È davvero buono.
    Un abbraccio.

    * * * * * * *

    Glòria,
    A casa nostra segurament són més habituals els escabetxos amb peix, sobretot amb peix blau, però com a manera de conservar ha estat també molt emprat en temporada de caça.
    La combinació d'aquesta recepta, m'està malament el dir-ho, però és molt i molt bona.
    Salut.

    * * * * * * *

    Dolors,
    Ho és, i així combinat amb una amanida, passa molt bé.
    Salutacions cordials.

    * * * * * * *

    Susanna,
    Ja m'explicaràs com t'ha anat, segur que serà un èxit.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  8. No he probat mai el escabetx amb taronja, preng nota, ha de ser bonissim..
    Salutacions,
    Joan

    ResponElimina
  9. Joan, no és la recepta habitual però sí que és una bona troballa. Els gustet de la taronja penetra perfumant la carn de pollastre.
    Salut.

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.