Fa unes setmanes la Susanna, una excel·lent cuinera del Maresme, va explicar-nos una recepta de la seva mare "carxofes a la paella Lola", la vaig fer fil per randa com ens deia i van sortir unes carxofes tendres i gustoses.
Aquest cap de setmana se celebren a Figueres les Fires i Festes de la Santa Creu, i com cada primer de maig, avui hi ha una fira de dibuix i pintura al carrer així com un gran mercat de productes artesanals. Hi he trobat una de les petites joies gastronòmiques d'aquest país, el formatge blau del Molí de la Llavina o Blau d'Osona, si mai teniu ocasió de tastar-lo, no ho dubteu!
Bé doncs, he volgut feu una petita versió de les carxofes i no cal dir-vos que hem xalat d'allò més.
Per a quatre persones he fet servir vuit carxofes, oli, formatge Blau d'Osona, sal i pebre.
Després de rentar sota l'aixeta les carxofes, sense el tronc, les he tallat per la meitat i salpebrat.
En una paella gran hi he posat una part d'oli i tres d'aigua sense acabar de cobrir-les. Amb la paella tapada, pot esquitxar bastant al final de la cocció, les he deixat a foc moderat una mitja hora llarga.
Passat aquest temps encara hi quedava una mica de líquid, l'he escorregut i les he daurat durant uns cinc minuts més.
Mentre he engegat el gratinador del forn. He posat un tall de formatge a sobre de cada mitja carxofa donant-li un cop de gratinador fins que s'ha començat a fondre. Immediatament cap a taula.
Aquesta manera de coure les carxofes em sembla interessant, segur deuen estar ben bones!A reveure Manel!
ResponEliminaNo conec aquest formatge, serà qüestió de fer una visita a la comarca d'Osona.
ResponEliminaJo a vegades faig les carxofes talladetes petites de la mateixa manera, per acompanyar. Ho provaré així, com a plat principal, amb l'afegit del formatge gratinat. Segur que ens agradarà!
No ho he provat mai amb formatge ....m´encanten les carxofes
ResponEliminaMercè,
ResponEliminaAl coure's s'aprofiten molt més que fetes al caliu o a la planxa.
Salut.
* * * * * * *
Glòria,
Jo només l'he trobat en mercats singulars, no en els setmanals. Telefonant-los us podran dir si es troba en algún establiment que tingueu proper...
En fer-les amb el formatge vaig pensar en vosaltres. En Josep m'ha comentat un parell de vegades que el roquefort li agrada molt.
Ja m'ho direu.
Salut.
* * * * * * *
Dolors,
Tu alguna vegada m'has dit que el formatge blau no t'acaba de fer el pés, Pose-hi, doncs, qualsevol formatge per gratinar que t'agradi.
Salut.
HOLA MANEL, GUAPO TU
ResponEliminaQUE BONES QUEDEN AIXÍ VERITAT, ?, JO ELS HI POSO FORMATGE PERÒ DE CABRA, LA PROPERA PROVARÈ AMB EL TEU FORMATGE
MIL PETONETS SUSANNA
Manel aquest plat si que és un petita joia, no saps pas com m'agraden les carxofes, sobretot amb truita.
ResponEliminaUna abraçada
Susanna,
ResponEliminaJa et vaig comentar que m'havien agradat molt sense res més. Amb el formatge, pel meu gust, encara milloren.
Gràcies i una abraçada.
Manel.
* * * * * * *
Gemma,
A mi també m'agraden de qualsevol manera. Aquesta variant va satisfer tothom.
Salut.
Carxofes i amb blau d`Osona, una recepta 10, me l`apunto
ResponEliminaPetons
Sión,
ResponEliminaA casa va agradar molt.
Una abraçada.
M'agrada i malgrat ser vei de Osona desconexia el formatge blau de osona.
ResponEliminaHola GURMET,
ResponEliminaJo en vaig sentir parlar per primera vegada un dissabte camí de Vic, del Mercat del Ram, per la radio del cotxe, el recomanava el malaguanyat Llorenç Torrado.
Va donar la casualitat que a la plaça Major hi tenien una parada els del Molí de la Llavina i en vaig comprar.
Des d'aleshores sempre que en veig en compro, i només el trobo en grans mercats especials, a Vic, a Girona, a Figueres...