dimecres, 26 de maig del 2010

ESPATLLA DE XAI AMB SALSA DE CIRERES


Ahir la meva filla em va portar cireres acabades de collir del seu cirerer, no cal dir que estan boníssimes. Avui li he preparat una sorpresa, espatlla de xai al forn amb una salsa feta amb les seves cireres.



Per a quatre persones he necessitat dues espatlles de xai, quatre cebes, una vintena de cireres, vi ranci, romaní, mantega, oli, sal, sucre i pebre.

La carnissera ja havia marcat les espatlles, just a tallar l'os. Traiem el pinyol a les cireres i les cobrim amb vi ranci.

Escalfem el forn a 180º. Rentem la carn i l'assequem bé amb paper de cuina. La salpebrem.

En una safata per anar el forn escampem la ceba tallada a llesques fines, a sobre hi posem les espatlles i ho reguem amb un rajolí d'oli, no massa.

Ho enfornem i cada quart d'hora l'anem girant. Quan la ceba ja estigui ben daurada, hi posem el romaní i aigua fins a mitja alçada de les espatlles. Continuem la cocció durant aproximadament una hora i mitja en total.

Separem les espatlles i passem les cebes i el suc de la cocció a una cassoleta amb les cireres i el vi ranci, una punta de sucre per a contrarestar la mica d'acidesa de les cireres i sal. Quan porti uns deu minuts bullint, ho triturem amb el braç elèctric i ho passem pel colador xinès.

Tornem la salsa a la cassoleta i la deixem reduir. Quan comenci a tenir la textura que ens agrada hi afegim una cullerada de mantega per a donar-li brillantor.

20 comentaris:

  1. Una pinta expectacular...m´agrada com presentes la carn sempre tan cuiteta ...a mi m´encanta així. Amb les carxofes deu ser d´allò més bo i si a sobre i has posa´t cireres ...ja no ne com deu quedar....però segur que molt bo.

    Moltes felicitats per la presentació...

    ResponElimina
  2. Manel,
    La salsa de cireres han de donar el contrapunt perfecte al xai, una de les carns que mes m'agraden. Una abraçada

    ResponElimina
  3. Dolors,
    M'has fet remirar la primera fotografia i sí que poden semblar carxofes, però no n'hi ha, són els talls de ceba. Per a coure la carn bé de dins i que no se'ns cremi és qüestió de no posar el forn al màxim, tot allargant la cocció a menor temperatura.
    Una abraçada.

    * * * * * * *

    Josep,
    De salsa n'ha sobrat i per sopar amb arròs blanc i un parell de talls de llom a la planxa per cap, hem quedat com a reis.
    Salut!!

    ResponElimina
  4. De l'arbre al plat, això sí que és tancar el cercle!! Molts petons.

    ResponElimina
  5. Veig que s'obre via a les cireres...aquesta salseta ha de ser perfecte per contrastar amb una colla de plats!m'ho apunto!

    ResponElimina
  6. Manel, quina recepta més bona!!! Aquesta me la guarde per quan acabe el règim (un segle d'aquestos). Això de fer una salsa amb les cireres no se m'hauria acudit mai. Salutacions

    ResponElimina
  7. Deu sobre deu de puntuació a aquest plat!!
    Felicitats, té un aspecte molt apetitós !.
    Una abraçada.
    Sara

    ResponElimina
  8. HOLA MANEL, GUAPO TU

    UN PLAT DELICIÒS I UNA PRESENTACIÓ DE 10..

    CUIDAT, MIL PETONETS SUSANNA

    ResponElimina
  9. Hola Manel, sembla que avui s'han arreglat els problemes!!! aquesta salsa s'ha de provar, té molt bona pinta, i amb el xai ha de combinar molt bé!
    una abraçada!

    ResponElimina
  10. Txell i Kike,
    Tant de bo tinguessim l'oportunitat de fer-ho més sovint.
    Petons.

    * * * * * * *

    Mercè,
    Com ja he dit abans, al vespre ho vàrem menjar amb carn de porc i també la combinació és molt bona.
    Salut.

    * * * * * * *

    Francesc,
    De salses em podriem fer amb tota mena de fruites. Això ens dóna la possibilitat de fer variacions sovint interessants.
    Salut.

    * * * * * * *

    Sara,
    Els molt generosa en la teva puntuació... i això que no l'has tastat, hahaha.
    Una abraçada.

    * * * * * * *

    Susanna,
    També mengem per la vista. la combinació d'una bona cuina i la presentació és important.
    Un petó.

    * * * * * * *

    Teresa,
    Me n'alegro de que ens podem comunicar amb més facilitat. T'animo a probar-la, penso que et farà quedar bé.
    Petons.

    ResponElimina
  11. Hola, t'he trobat per el blog de "pa amb tomàquet" i aqui m'he quedat. Ara vaig a donar una volteta per la teva cuina.

    ResponElimina
  12. Hola Lídia,
    Benvinguda, gràcies per dedicar part del teu temps a passejar per aquest bloc. Estaria molt content si hi trobessis alguna cosa, alguna idea que t'agradés.
    Salut.
    Manel.

    ResponElimina
  13. Ciao Dolce,
    Innanzitutto sia la benvenuta e poi semplicemente grazie.
    Ti saluto.
    Manel.

    ResponElimina
  14. complimenti per questo piatto!! deve essere squisito!! ciao!

    ResponElimina
  15. Certo Federica,
    Il sugo di ciliegie va benissimo con la carne di agnello.
    Buona notte.

    ResponElimina
  16. Pina,
    credo che hai vinto la scommessa. Ciao.

    ResponElimina
  17. Manel: Estic buscant una salsa de cireres per acompanyar un filet de vedella, aquest cap de setmana tinc convidats i em ve de gust fer aquest plat!
    M'apunto la teva salsa.
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  18. Dolça,
    Em fa molta il·lusió, ja em diràs el què.
    Si volguessis potenciar-ne una mica més el gust, enlloc de vi ranci posa-hi una mica de kirsch (jo no en tenia), amb la reducció ja et perdrà la fortor de l'alcohol i deixarà el gust de les cireres.
    Una abraçada.
    Manel

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.