Per a quatre persones ens caldrà vuit calamars mitjans, vint gambes vermelles, una patata grossa o dues de mitjanes, mitja cabeça d'alls, una fulla de llorer, dues nyores, una llesca de pa del dia anterior, un tomàquet, julivert, brou de peix, vermut blanc sec, oli i sal.
Netegem els calamars i ens quedem amb les bosses, -les potes i aletes les reservem per a altres preparacions-, les tallem a rodanxes. Pelem la patata i la fem a grans talls. Obrim les nyores i en traiem les llavors. Pelem els alls.
En una cassola de boca ampla hi posem quatre cullerades d'oli. Quan estigui calent hi posem els alls pelats i els deixem que agafin color fosc, sense que ennegreixin ja que amargaria, i els passem al got de la batedora elèctrica. En el mateix oli i fregim el pa, el llorer, les nyores, unes branques de julivert i el tomàquet tallat per la meitat. També ho passem al got de la batedora, amb una copa de vermut blanc sec. Ho triturem fent-ne una picada ben fina.
Posem les gambes a la mateixa cassola sofregint-les ràpidament; mig minut per cada costat. Les reservem.
Hi posem aleshores les patates, els calamars i la picada, deixant-ho coure durant uns cinc minus abans de cobrir-ho amb brou de peix. Si no en tenim ho podem fer amb aigua. Deu minuts més tard hi posem les gambes reservades, deixant-ho coure tot plegat tres minuts més abans de servir.