divendres, 25 de gener del 2019

POLLASTRE AMB CEBA CARAMELITZADA I GRUYÈRE

La combinació de la ceba caramelitzada i el formatge gruyère fos que acompanya i amoroseix el pit de pollastre ens donen un plat veritablement deliciós.

Els ingredients que necessitem per a quatre persones són: dos pits de pollastre, una ceba de Figueres gran o dues de mitjanes, dos grans d'all, orenga, farigola, gruyère, brou de carn, farina, oli, sal i pebre.

Netegem els pits de pollastre per si hi quedés alguna resta de greix i els tallem a daus grans. Pelem les cebes i les tallem a juliana, pelem i trinxem els alls, ratllem el formatge gruyère.

Sofregim la ceba en una paella amb un petit raig d'oli, la salpebrem i hi afegim una cullerada de farigola. A foc moderat l'anem remenant sovint fins a tenir-la caramelitzada, moment en què hi incorporem els alls i deixem encara algun minut més. Ho reservem.

Salpebrem i enfarinem els daus de pollastre i a la mateixa paella, amb una mica més d'oli, l'enrossim per tots els costats. En aquest punt hi posem un bon polsim d'orenga i mig cobrim amb el brou de carn. Quan hagi reduït a la meitat hi posem la ceba caramelizada i després de dos o tres minuts el formatge ratllat que començarà a fondre ràpidament.


Tapem la paella i la deixem al foc encara algun minut més abans de servir-ho en calent.


divendres, 18 de gener del 2019

XAMPINYONS FARCITS DE GAMBES

Una recepta que, sense complicacions, ens proporciona un entrant molt gustós, que es menja en un tres i no res.


Els ingredients que ens caldran son xampinyons, com més grans millor, gambes pelades, ceba, oli, sal i pebre.

Netegem els xampinyons i els traiem el peu. Els posem en una platera, reguem amb un fil d'oli i enfornem a 200º. Passat cinc minuts els girem, tornem a posar una mica més d'oli i en continuem la cocció.

Mentre hem pelat i trossejat la ceba i l'hem sofregit a foc mitjà, quan ha transparentat hi hem afegit els peus dels xampinyons tallats a trossos petits. Quan han estat cuits hi hem incorporat les gambes i ho hem salpebrat, deixant-ho coure tot plegat durant un parell de minuts més.

Quan els bolets han estat al seu punt, cuits i sucosos, els farcim amb el preparat de gambes i abans de servir hi posem julivert trinxat.


dimarts, 15 de gener del 2019

PIZZA D'ALBERGÍNIA

Si volem fer una dieta baixa en hidrats de carboni, no menjar tant pa ni tanta pasta, i ens agraden les pizzes, aquesta és una bona opció, substituïm la massa de la pizza per albergínia i la complementem amb aquells ingredients que més ens agradin.

Aquesta està feta amb bolets i olives negres, naturalment no hi pot faltar la salsa de tomàquet ni l'orenga ni la mozzarella.


Els ingredients que ens caldran són: albergínies, tomàquets, bolets (frescos, assecats o congelats), mozzarella, orenga, olives negres, pebre negre, oli, sal i sucre.

Per fer la salsa de tomàquet ens cal pelar-los, eliminar les llavors i trinxar-los. Posem els tomàquet, sal, pebre i una mica de sucre en un cassó amb unes gotes d'oli i fem la salsa a foc suau, remenem de tant en tant fins que tingui la consistència que més ens agrada, si cal hi anem afegint aigua en petites quantitats.

Esbandim sota el raig de l'aixeta les albergínies i les podem tallar bé al llarg, tal com he fet, o bé a rodanxes amb el què obtindrem petites pizzes molt apropiades per a un aperitiu. Els talls han de ser de un centímetre de gruix aproximadament. Les salem i deixem una estona en un escorredor per tal de que perdin l'amargor.

Les esbandim, assequem i pintem amb oli i fem una primera cocció a la graella, han de quedar consistents, les acabarem de coure al forn.

Les cobrim amb la salsa de tomàquet, un polsim d'orenga, els bolets (nets, re-hidratats o descongelats, segons els que emprem), les olives negres i finalment la mozzarella. Les posem en una safata apta per anar al forn que hem untat lleugerament amb oli.


Enfornem a 200º fins durant uns 10-12 minuts, veurem que el formatge es fon i comença a agafar color.

Servim en calent.



dimecres, 9 de gener del 2019

CREMA DE PASTANAGUES ROSTIDES

El fet de rostir les verdures al forn les fa molt més saboroses que si senzillament les bullim. 

Ara a l'hivern aquesta crema ve de gust calenta, però és igualment indicada de prendre-la tèbia o freda, en funció de la temporada.

La barreja en boca de la crema de pastanagues amb la untuositat del formatge ens desperta un interessant món de sensacions.


Per a quatre persones necessitarem 500 grams de pastanagues, una ceba, un porro, brou de verdures, crema de formatge per untar, mantega, oli, sal i pebre.

Pelem les verdures i en fem una bresa.

Les posem en una safata per anar al forn amb un parell de nous de mantega, un petit raig d'oli, sal i pebre.

Ho enfornem a 200º durant aproximadament una hora, cada quart remenem la verdura.

Així que estigui cuita la triturem finament tot afegint-hi brou de verdures fins a obtenir una crema amb la textura que ens agradi.

Ho servim amb una quenefa de formatge per untar, uns grans de cristall de sal i unes gotes d'oli extra verge d'oliva.


dimarts, 1 de gener del 2019

POLLASTRE AMB DÀTILS I MEL

Tot navegant per internet vaig anar a parar a les pàgines de la Virginie Fouquet, una jove cuinera i fotògrafa francesa, on hi vaig trobar una recepta de pollastre cuinat lentament que, segons diu, li recorda tant plats de la cuina belga com de la magribina.

D'alguna manera em va fer pensar en un plat de la cuina libanesa de xai amb melmelada de dàtils que fa anys vaig tenir l'ocasió de tastar i em va encantar.

De tot plegat n'ha sortit aquesta recepta, cuinada lentament i d'un dia per l'altre, el resultar és espectacular.

He fet servir només cuixes de pollastre d'una mida similar per tal de que el punt de cocció fos uniforme. 

Aquesta recepta m'ha suposat dues novetats respecte a la manera més habitual de guisar a casa nostra. La primera és la incorporació de pa integral, amb el que la salsa adquireix una textura singular. L'altra ha sigut coure els fruits secs, en aquest cas els dàtils, des de bon començament, el resultat final és gairebé el d'un confitura.

Els ingredients que he emprat són: una cuixa de pollastre per cap, dues llesques de pa integral, una cullerada sopera de mel, 150 grams de dàtils sense pinyol, una ceba grossa de Figueres o dues de mitjanes, oli, sal i pebre.

Pelem la ceba i la tallem a juliana. Tallem el pa a de daus.

En una cassola amb una cullerada d'oli sofregim la ceba amb el pa i els dàtils, tot remenant sovint.


Ho reservem quan comenci a agafar color. Salpebrem el pollastre.

A la mateixa cassola, amb una mica més d'oli, marquem el pollastre fins que agafi color per tots els costats. Quan hagi enrossit hi afegim la mel i deixem caramelitzar durant uns minuts més.

Ara tornem a posar la ceba, el pa i els dàtils a la cassola, ho cobrim gairebé d'aigua i així que arrenqui el bull tapem la cassola, abaixem la intensitat del foc i deixem coure lentament durant una hora llarga. De tant en tant girem el pollastre.

Deixem temperar abans de posar-ho a la nevera fins a l'endemà.

Abans de servir hi afegim una tassa d'aigua i ho escalfem fins que l'hagi reduït.