dijous, 26 de novembre del 2009

ROSTIT DE POLLASTRE A LA CERVESA


Per a quatre persones ens caldrà: un pollastre, cansalada viada, una ceba, tres patates, una cabeça d'alls, un tomàquet, una cervesa petita, canyella, llor, oli, sal i pebre negre.

En una cassola amb bastant oli ben calent fem una primera fregida a les patates tallades a grans daus. Així que agafin color, les reservem.

Tallem el pollastre a octaus, el salpebrem i fregim en el mateix oli, també fins que agafi color. El reservem i traiem de la cassola gairebé tot l'oli, que podrem aprofitar per altres fregides.

Tornem el pollastre a la cassola i a foc suau i posem a sofregir la ceba tallada a juliana, els alls tallats per la meitat, el tomàquet sense la pell, la cansalada tallada petita, una petita branca de canyella i un parell de fulles de llorer. Deixem fer durant uns minuts i hi afegim la cervesa. Amb la cassola tapada i a foc suau ho deixem fer durant uns tres quarts d'hora, girant el pollastre de tant en tant. Aleshores hi incorporem les patates, rectifiquem de sal i deixem un quart més.

dimecres, 25 de novembre del 2009

PINYA CARAMELITZADA AMB GELAT DE NOUS DE MACADÀMIA



Ens caldrà: una pinya, gelat de nous de Macadàmia, mantega i sucre.

Tallem la pinya a llesques d'aproximadament un centímetre i mig de gruix, amb un ganivet fi trèiem la pell i el cor.

En una planxa o paella ben calenta hi posem una mica de mantega. Així que hagi fos hi posem la pinya perquè agafi color i escalfor. hi posem una mica de sucre pel damunt i el cremem amb una pala de cremar (si no en tenim l'anem girant a la planxa perquè es vagi caramelitzant el sucre i amarant la pinya).

Emplatem seguidament i al centre hi posem una bola de gelat de nous de Macadàmia.

Són unes postres fàcils de preparar i que ajuden a fer una bona digestió. Cal menjar-ho immediatament i trobarem en boca el contrast del fred i el calent, del dolç i d'un punt d'acidesa... una bona combinació.

dissabte, 14 de novembre del 2009

PANELLETS AMB SOBRASSADA I MEL


Continuant la conversa amb l'amic "Crits" tot parlant de l'aplicació de la sobrassada a la cuina, del seu bon maridatge amb la mel... De fet ell ho expressa molt millor:

""Sí que és ver que sa sobrassada se fa servir a Mallorca per a alegrar molts de plats. Sa meva padrina -...allò sí que era cuina mallorquina de bon de ver! ...mel!- la feia servir com si fos avecrem, sempre amb sa deguda moderació, clar.""

Em va fer venir ganes, ja que érem als volts de Tots Sants, de fer un petit divertimento, provar de fer uns panellets amb sobrassada i mel.

Aquesta ha estat la primera prova i el resultat m'ha agradat força, una barreja de dolç i salat que trenca motlles pel que fa al terme panellet i que és un xic agosarat.

Els ingredients bàsics per a fer panellets són: mig quilo de farina d'ametlla marcona, 300 grs. de sucre llustre, una patata petita i un ou. Si el que hem de fer és panellets "normals" és interessant d'afegir-hi pell de llimona ratllada (només la part groga de la pell). A més he emprat sobrassada i mel.

Es bull la patata amb pell. Una vegada cuita, pelada i deixada temperar s'aixafa i es barreja amb la farina d'ametlla, el sucre i l'ou, tot amassant-ho bé. Es convenient deixar la massa reposar a la nevera, tapada, d'un dia per l'altre.

He esmicolat la sobrassada a petits talls i l'he passada uns moments per la paella amb un parell de gotes d'oli.

Es dóna forma a la massa i al damunt hi posem una mica de sobrassada. Amb un pinzell de cuina l'untem amb mel.

S'enforna amb el gratinador fins que agafen color.

divendres, 13 de novembre del 2009

RAP AL FORN AMB PATATES I SOBRASSADA

Avui us convido a una estrena del món mundial.

El rap és un peix, per sí sol, una mica dessaborit i s'acostuma a acompanyar amb altres ingredients que li donin caràcter.

En converses amb un amic de ses Illes, tot parlant de la sobrassada, em va fer venir la idea de combinar-la, perquè no, amb el rap... i aquest és el resultat.

Per a quatre persones ens caldrà uns 600 grs. de rap, 4 patates, 150 grs. de sobrassada, dos grans d'all, una nyora, vi blanc, oli, sal i pebre.

He començat tallant les patates a llesques d'aproximadament mig centímetre de gruix i les he col·locat en una safata d'anar al forn, amb sal, pebre i una mica d'oli. Ho he enfornat a 180º.

En una paella amb un parell de gotes d'oli he saltat durant uns minuts la sobrassada, amb la que he fet una picada amb l'all i la carn de la nyora que prèviament l'he tinguda durant una hora en remull. L'he deixatada amb mig got de vi blanc.

El rap, sense l'espina i tallat a talls regulars, amb una mica de sal, l'he marcat a la paella amb unes gotes d'oli, en total durant uns 5 minuts.

Quan les patates ja estaven fetes, a sobre hi he anat dipositant la picada i el rap. Torna cap el forn i ho he deixat 5 minuts més.

dijous, 12 de novembre del 2009

APAGALLUMS FARCIT



L'apagallums, també conegut com cogomella o paraigua "Macrolepiota procera" és dels bolets més alts que trobem en aquestes latituds, poden arribar gairebé a fer un parell de pams d'alt.

És un bon comestible. Com en la majoria de bolets cal aprofitar només els exemplars joves, que tingui les làmines blanques. Només se'n consumeix el barret, el peu és dur i fibrós.

De jove, el seu barret té forma d'ou, com a la fotografia, més endavant es va obrint com si fos un paraigua. De jove doncs el podem usar a la cuina sencer, farcint-lo, quan s'obre el trossegem i el podem menjar saltat o cuinat, sol o amb altres bolets.


Ens caldrà un bolet per cap, ceba, carn picada de porc, formatge sec ratllat, oli, sal i pebre i per a la beixamel mantega, oli, farina, llet i sal.

Després de rentar els bolets i treure'ls el peu fibrós, els escaldem en aigua bullent durant un parell de minuts i els reservem.

En una paella amb una mica d'oli sofregim la ceba trinxada, així que vulgui començar a canviar de color i posem carn picada, sal i pebre i deixem coure conjuntament.

Amb aquest sofregit farcim els bolets, a sobre hi posem formatge ratllat i els gratinem al forn. Perquè se'ns aguantin es aconsellable fer un forat rodó al mig d'una llesca de pa i ens farà de base per encabir-hi el bolet.

Mentre preparem una beixamel deixant fondre la mantega amb unes gotes d'oli, torrant la farina i de mica en mica incorporant-hi la llet sense deixar de remenar amb un batedor manual.

Emplatem sobre una base de beixamel el bolet a sobre. Es possible que se'ns obri i més que farcit acabi semblant una coca de recapta.

dimecres, 11 de novembre del 2009

PEU DE RATA AMB BOTIFARRA NEGRA


El peu de rata groc és un bolet comestible de jove i convé coure'l bé. No confondre amb el peu de rata bord que presenta les ramificacions de color rosa ja que es tracta d'un bolet purgant.

El plat que us proposo avui tan pot ser un acompanyament com una tapa o aperitiu. Aquest bolet no és usual de trobar-lo a mercat per això avui no parlaré de quantitats, en funció del nombre de bolets que haguem trobat, la resta d'ingredients els usarem de manera que quedi proporcionat.

Ens caldrà peus de rata grocs, botifarra negra, pinyons, sal, pebre i oli.

Netegem els bolets, els assequem amb un drap o paper de cuina i els tallem a trossos no massa grans.

En una paella amb una mica d'oli saltem els bolets salpebrats. Així que hagin absorbit la pròpia aigua que deixen anar Hi incorporem la botifarra tallada a llesques fines i els pinyons. Ho saltem tot plegat durant un parell o tres de minuts; cal servir-ho calent.

divendres, 6 de novembre del 2009

CREMA DE CASTANYES


Aquest és un plat ben bé de tardor, senzill de preparar i molt gustós.

Per a quatre persones ens cal: una ceba, dos porros, 600 grs. de castanyes, formatge ratllat, oli i sal.

El què pot semblar més empipador de fer és pelar les castanyes. Per fer-ho fàcil, els farem un tall, les mullarem amb aigua i les començarem a torrar com hem fet sempre amb les castanyes, però nomes durant uns tres minuts; amb això pelar-les ens serà ben senzill.

En una olla amb una mica d'oli sofregirem la ceba i el porro tallats petits, anirem remenant de tant en tant fins que comencin a canviar de color. Aleshores hi posem les castanyes, sal i les cobrim amb el doble de volum d'aigua. Quan arrenqui el bull hem de contar uns vint minuts. En aquest punt en que ja haurà absorbit i evaporat gairebé tota l'aigua ho triturem ben fi, hi afegim un parell de cullerades de formatge ratllat i continuem la cocció durant algun minut més.

En el moment d'emplatar hi podem posar un petit rajolí d'oli extra verge d'oliva que li donarà un toc especial.

dijous, 5 de novembre del 2009

CAPONATA SICILIANA AMB TALLARINES


La caponata, tal com la fan a Sicília, tan pot ser un primer plat com un bon acompanyament, i us recomano tastar-la senzillament damunt d'una llesca de pa del dia. En el plat d'avui ens serveix com a complement de la pasta, en aquest cas tallarines.



Per a quatre persones ens cal: una ceba grossa, tres grans d'all, una albergínia, un api, un quart de quilo de polpa de tomàquet, una vintena d'olives negres, un grapat de pinyons, un grapat de tàperes, 1/4 de got de vinagre, oli, sal, sucre i alfàbrega. Si l'acompanyem amb pasta, ens caldrà uns 100 grs. de pasta per cap, mantega o oli i sal.

Tallem l'albergínia a daus, la salem i la mantenim dins d'un colador al menys durant una hora, per tal de que perdi l'amargor. Posteriorment l'esbandim i assequem col·locant-la damunt d'un drap o paper de cuina. En una paella en oli calent la sofregim lleugerament i la reservem.

De l'api aprofitarem només els troncs, els tallem també a daus i els blanquegem, o sigui els fem arrancar el bull durant un parell de minuts, els refresquem amb aigua freda i també ho reservem.

En una cassola amb una mica d'oli sofregim la ceba tallada a juliana prima i els alls tallats ben petits. Quan canviïn de color hi posem les tàperes dessalades, els pinyons i les olives tallades i sense pinyol i ho deixem, a foc suau, durant uns deu minuts abans de posar-hi el tomàquet, sucre i sal,. Passats uns deu minuts hi afegim l'albergínia i l'api complementant la cocció durant uns altres deu minuts més. Hi posem el vinagre i continuem la cocció fins que hagi perdut la fortor del vinagre. Abans de servir hi podem posar unes fulles trinxades d'alfàbrega.

La pasta la coem amb abundant aigua, sal i un raig d'oli o mantega.

dimecres, 4 de novembre del 2009

PURÉ DE PATATA I SOBRASSADA AMB SALSA DE TOMÀQUET CASOLANA


Per a quatre persones ens cal, per al puré: 1 quilo de patates, mitja lliura de sobrassada, mantega, mel, sal, pebre i formatge ratllat per gratinar; i per a la salsa, mig quilo de tomàquets madurs, unes cotnes de cansalada, un porro, una ceba, una pastanaga, 2 grans d’all, farigola, llorer, farina, oli, sal, sucre i brou de carn o de gallina.

En una cassola amb una cullerada d’oli sofregim les cotnes de cansalada. Així que estiguin rosses hi afegim les verdures (pastanaga, porro, ceba i all) tallats a grans trossos, així com una branca de farigola i un parell de fulles de llorer. Quan agafi color hi afegim els tomàquets també a trossos, sal i sucre i a foc suau ho deixem concentrar. Seguidament hi posem una cullerada sopera de farina tot remenant-ho bé durant un parell de minuts. En aquest punt ho cobrim amb el brou i a foc moderat ho deixem coure tot plegat durant una hora.

Enretirem la cansalada i les herbes i ho passem tot pel colador xinès i ho tornem a fer arrancar el bull, tot rectificant, si cal, de sal.

En una olla bullim les patates amb pell fins que estiguin cuites. Les deixem temperar, pelem i passem pel passapurés. En un bol barregem la patata amb una cullerada de mel, mantega, sal i pebre.

En una paella amb unes gotes d’oli sofregim lleugerament la sobrassada.

Untem un motlle amb mantega i l’emplenem fins a la meitat amb puré de patata, hi posem una capa de sobrassada i ho acabem de cobrir amb més patata. Ho enfornem a 180º durant uns 10 minuts, aleshores ho cobrim amb formatge ratllat i gratinem.


Emplatem una base de salsa de tomàquet i a sobre hi posem el puré gratinat