Per a quatre persones ens caldran vuit calamars no massa grossos, 50 grams d'espinacs, panses sense pinyols, dues cebes de Figueres, dos tomàquets madurs, avellanes, brou de verdures, dos grans d'all, julivert, farina, oli, sal i pebre.
Comencem posant les panses en remull. Netegem bé els calamars procurant que no se'ns trenquin. Trinxem finament les aletes i les potes.
Si els espinacs són frescos els rentem bé i els tallem, si fossin congelats, els posem en aigua bullent fins que es descongelin.
Trinxem una de les cebes i en una paella amb una mica d'oli la sofregim lleugerament. Quan transparenti hi afegim les potes i aletes de calamar, salpebrem i continuem la cocció. Arribats al punt en què s'ha absorbit l'aigua que deixen anar hi incorporem els espinacs. Ho saltem ton plegat durant un parell de minuts. Acabem el farcit posant-hi les panses escorregudes.
Amb l'ajut d'una cullereta anem farcint els calamars , els tanquem amb uns escuradents. Els enfarinem i els fregim amb poc oli, just fins que comencin a agafar una mica de color. Els reservem.
Aprofitant part d'aquest oli que haurem colat, en una cassola sofregim l'altra ceba trinxada, a foc suau i remenat sovint, sense presses. Mentrestant escaldem els tomàquets, traiem la pell i les llavors i en trinxem la carn. Quan la ceba agafi color hi incorporem el tomàquet, salpebrem i continuem la cocció fins a tenir la salsa al nostre gust.
Posem els calamars a la cassola i gairebé els cobrim amb el brou de verdures calent. Deixem coure a foc moderat durant una mitja hora.
Preparem una picada amb unes avellanes, all i julivert, la deixatem amb suc de la pròpia cocció i l'incorporem quan faltin uns cinc minuts per tenir el plat a punt.