divendres, 19 d’octubre del 2012

ESCABETX SUAU DE SARDINES AMB AMANIDA DE MONGETES

A la cuina moderna l'escabetx ja no és un sistema de conservació d'aliments sinó que, fet de manera més suau, l'utilitzem per a gaudir del sabor peculiar que dóna al plat.

A finals d'estiu és quan la sardina està millor, quan ha acumulat les reserves de greix que li permetran passar l'hivern. Amb sardines, doncs, farem l'escabetx d'avui.

Per a quatre persones, el primer dia, necessitem: una dotzena de sardines de bona mida, mitja cabeça d'alls, quatre tomàquets secs, llorer, farigola, romaní, orenga, julivert, pebre negre en gra, pebre vermell, tres tasses d'oli, dues de vinagre blanc, dues d'aigua, farina i sal.

Traiem les tripes, el cap i les escates de les sardines. Les esbandim i assequem abans de salar-les lleugerament i enfarinar-les. Les fregim amb l'oli calent i les reservem.

Si pot ser en una cassola de terra hi colem l'oli de fregir les sardines, hi afegim els alls amb pell i xafats, els tomàquets, una branca de farigola i una de romaní, una cullerada d'orenga, julivert, el pebre negre en gra i ho fem sofregir uns minuts. Aleshores hi posem una cullerada sopera de pebre vermell, el vinagre i l'aigua i ho deixem uns deu minuts més.

Ho retirem del foc, hi posem les sardines i ho deixem reposar com a mínim durant un dia.

El segon dia necessitem: mig quilo de mongeta seca cuita, mig enciam, una albergínia petita, all, julivert, oli i sal.

Escalivem l'albergínia. La pelem i la tallem a tires no massa grosses.

Al got del braç elèctric preparem un oli d'all i julivert.

En una paella amb una cullerada d'oli daurem dos gras d'all trinxats. Hi incorporem l'albergínia saltant-ho durant un parell de minuts abans d'afegir-hi les mongetes. Salem i ho saltem durant tres minuts tot plegat.

Muntem el plat, sobre una base de fulles d'enciam posem les mongetes amb l'albergínia. Ho reguem amb l'oli d'all i julivert. Posem les sardines i algun all i tomàquet de l'escabetx.

20 comentaris:

  1. lo sai che non le ho mai comprate le sarde :((
    devo provarle..
    un abbraccio..
    lia

    ResponElimina
    Respostes
    1. Le sarde siano fritte, alla griglia con aglio e prezzemolo, marinate... sono davvero gustose.
      Cari saluti.

      Elimina
  2. Jo només n'he fet una vegada, de conill, una recepta de la Ruscalleda, tot i que era bo era un sabor molt especial que no va agradar a tothom. De sardina jo crec que m'agradaria més, i més si és suau.
    Moltes gràcies, pare!!! Bon cap de setmana!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gemma,
      El gust de vinagre no a tothom acaba d'agradar. El mantenir-ho durant més minuts al foc quan s'hi ha posat el vinagre fa que redueixi més i el gust no és tan fort.
      Una abraçada.

      Elimina
  3. Les sardines en escabetx m'encanten però amb els fesols...ja se m'està fent la boca aigua...Marta

    ResponElimina
  4. Ara que no em sent ningú, confesso que no he fet mai escabetx de sardines!. I mira que m'agrada, eh?. Però com que al Josep no, em fa mandra fer-ne per a mi sola.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Què no li agrada, l'escabetx, les sardines o les sardines escabetxades?
      Si fos l'escabetx, és qüestió de posar primer el vinagre que l'aigua i deixar-lo reduir. Com més estona el deixis menys gust agafa.

      Elimina
  5. Fa molt de temps que no en faig d'escabetx i mira que soluciona tenir-ne de fet per algun sopar . Amb mongeta , no l'he fet mai ...recepta a provar , quina feinada que tinc!

    Gràcies!! ;))

    ResponElimina
    Respostes
    1. Amb mongeta... i albergínia, o no!
      Tu mateixa.
      Una abraçada.

      Elimina
  6. No he menjat mai les sardines escabetxades en companyia dels fesols (=mongetes), però m'apunte aquesta magnífica recepta teua. Salutacions

    ResponElimina
  7. magnífiques les sardines escabetxades, en faig sovint... però amb fesols no les he ajuntat mai. Serà cosa de provar-ho!!
    PTNTS
    Dolça

    ResponElimina
  8. Què bon és l'escatbetx de sardines!! l'escabeitx en general és una bona manera de tenir un plat preparat per a qualsevol àpat1 amb les mongetes ha de quedar molt bo!!! bona setmana!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Teresa, en efecte, és una bona combinació.
      Si ho tastes, ja m'ho diràs.
      Una abraçada

      Elimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.