Amb l'arribada dels primers freds les sopes venen més de gust. De sopes tradicionals n'hi ha una bona colla, una és la sopa de farigola, una altra és la sopa amb pilotilles que els osonencs anomenen sopa torrada. La combinació d'una i l'altra ens duu a aquesta variant, molt aromàtica, tant per la farigola com pel toc de canyella que afegim a les mandonguilles.
Per a quatre persones necessitarem els següents ingredients:
Per a les pilotilles: 300 grams de carn picada de vedella i de porc, un ou, all, julivert, pa ratllat, farina, canyella, sal i pebre.
Per a la sopa: quatre grans llesques de pa sec, farigola fresca, dos ous, dos grans d'all, oli, sal i un litre i mig d'aigua.
Comencem fent les pilotilles. Barregem la carn picada, amb l'all i el julivert trinxats, l'ou, sal, pebre, un petit polsim de canyella i pa ratllat. Ho treballem bé i en fem mandonguilles petites. Les enfarinem i fregim en oli ben calent.
Posem una olla al foc amb l'aigua, un petit raig d'oli, la farigola, sal i els dos alls xafats sense treure'ls la pell. Ho deixem coure uns minuts, enretirem els alls i la farigola abans de ficar-hi el pa esmicolat. Mentre va coent l'anem batent manualment de manera que vagi agafant una textura melosa. Ara hi afegim les mandonguilles i ho deixem coure vint minuts més. Quan pràcticament la tinguem feta hi incorporem els ous batuts. Així que hagin quallat ja tindrem la sopa a punt de servir.
Podem decorar el plat amb una branqueta de farigola fresca.
que bona !!!
ResponEliminaBona i aromàtica, un primer plat complert.
EliminaUy al meu avi li encantava aquesta sopa!! quins records!
ResponEliminaÉs fàcil que els plats tradicionals, els de sempre, ens portin agradables records.
EliminaAmb el fred ve de gust una bona sopa, sobretot per al sopar.
ResponEliminaLa sopa de farigola és deliciosa.
Totalment d'acord.
Eliminalooks and sounds very good indeed ;-) Bev
ResponEliminaAnd the taste is also very good, Bev.
EliminaMolt bona pinta i segur que millor sabor.
ResponEliminaJa hi pots comptar, Àngel.
EliminaMMmmmmm....quina sopeta més bona!! Un plaer tastar-la i olorar-la!
ResponEliminaSalut!
Olga
Tens raó, Olga, entra bé per la boca quan primer ho ha fet a través del nas.
EliminaUna abraçada.
Una recepta molt bona!! De sopes de farigola (timó, en diem en català de València) només n'he menjades amb llesques de pa torrat. Afegir-hi unes mandonguilles és una idea ben saborosa. Salutacions
ResponEliminaAmb les llesques de pa, tal com dius, és la manera tradicional de la sopa de timó, tal com les hem sempre a casa.
EliminaSalut!
Nosaltres la sopa de farigola la fem infusionant l'herba i tirant-la damunt unes llesquetes ben fines de pa torrat amb un jon raig d'OOVE.
ResponEliminaAquesta teva és una versió de luxe. Me l'apunto que a casa meva triomfarà!
Ptnts
Glòria
Què bona la sopa de farigola de tota la vida, oi?
Elimina