diumenge, 13 de febrer del 2011

DÉNTOL AL FORN

La recepta clàssica de peix al forn, de les que, pel meu gust, millor permet assaborir el gust d'un peix fresc, del dia.

En aquesta època de veda de la pesca d'arrossegament en bona part de les nostres costes, trobem poc peix i pocs compradors a les peixateries de les poblacions costaneres. Sempre és bo, però, donar-hi un cop d'ull, les petites barques artesanals sovint hi han deixat alguna peça interessant.

Per a quatre persones he fet servir un parell de déntols d'entre tres quarts i un quilo, tres cebes, quatre patates, orenga, sal, pebre, vi blanc i oli d'oliva.

En un parell de plates d'anar al forn fem un llit amb ceba tallada a juliana ben prima i patates llescades, salpebrem i ho reguem amb un raig d'oli d'oliva. Ho enfornem a 180º entre quinze i vint minuts.

La ceba i la patata ja tindrà una mica de color i estarà bastant cuita, aleshores hi posem el déntol, net d'escates i budells, un bon polsim d'orenga, sal i una copa de vi blanc. Ho tornem a enfornar. Passat un quart girem el peix i el deixem un quart més al forn.


Servim una base de patata i ceba i damunt mig déntol, net d'espines.


Si el peix hagués sigut de mida més grossa, aleshores és aconsellable de fer unes incisions al llom per ajudar a una cocció més uniforme. Tanmateix, a nivell de presentació, personalment prefereixo els de mida més petita en que no calgui tallar-lo.

19 comentaris:

  1. Ah , mira! sembla fàcil , potser ho provo i tot !!!;)
    El parc de l'espanya industrial el vaig trobar per casualitat , jeje , i està prou be ! animat a fer-hi un passeig !!
    Una abraçada
    Anna

    ResponElimina
  2. come sempre una super ricetta!!!!!!buonaaaaaaaaa!baci!

    ResponElimina
  3. Se ve francamente bueno. Sólo tengo una duda... dentón= dorada?
    Beso

    ResponElimina
  4. Anna,
    Aquesta és la recepta bàsica del peix al forn, ho pots fer amb molts tipus de peix. Anima't.

    * * * * * *

    Federica,
    Il pesce al forno é sempre un'ottima soluzione.
    Ciao.

    * * * * * *

    Reme,
    El dentón no és exactamente la dorada, pero se parece, como también al sargo o al besugo.
    Esta es la receta básica de pescado al horno, puedes usar cualquiera de estos tipos y otros de pescado, siempre y cuando sean de tamaño mediano a grande.
    Un abrazo.

    ResponElimina
  5. El dèntol no l'he tastat mai, és habitual a les peixateries?. Em sembla que a la parada del mercat on compro habitualment no n'he vist mai, però no hi ha problema, canvio el dèntol per un llobarro (salvatge, un dia és un dia)!.

    ResponElimina
  6. Boníssim!!! jo tampoc conec el dèntol, ja ho buscaré a les peixateries, però la mateixa recepta la faig amb orades o llobarros.
    Petonets

    ResponElimina
  7. Quina recepta més fàcil i més bona! Una de les maneres que més m'agrada el peix és així al forn, amb aquestes patatetes i la cebeta ben toveta... mmmmm!!!!
    Sandra

    ResponElimina
  8. Glòria,
    No és dels més habituals, però de tant en tant n'hi ha.
    Actualment es troba molt peix que és de viver en especial orades i llobarros que semblen tots de la mateixa mida. De gust hi ha força diferència amb un de "salvatge".

    Aquesta recepta la pots fer amb bastants tipus de peix diferent, també amb besug o amb orada, o amb sard o amb llobarro o amb pegell...
    Una abraçada.

    * * * * * *

    MaryLou,
    Si en pots trobar que no siguin de viver, millor. Són més gustosos.
    Petons

    * * * * * *

    Sandra,
    Aquesta és de resultat garantit. Hi ha qui hi posa també tomàquet, però si no tens molta cura amb el punt de sucre per matar l'acidesa, és més delicat.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  9. una o due volte a settimana ce il pesce a casa mia e il pesce servito su un letto di cipolle e patate e sublime...complimenti davvero per la ricetta..
    un abbraccio da lia

    ResponElimina
  10. No he provat mai el dèntol, però d'aquesta manera és com més m'agrada a mi el peix, així que segur vindria a fer-ne un platet. A reveure Manel!

    ResponElimina
  11. Lia,
    Sono assolutamente d'accordo, grazie per l'apprezzamento. Ciao
    Manel.

    * * * * * * *

    Mercè,
    Ja he comentat que aquesta recepte clàssica es pot aplicar a diferents tipus de peix. El déntol té una carn molt fina.
    Una abraçada.

    ResponElimina
  12. I el meu home que cada cap de setmana va a pescar però torna sense gaire res de bo! Quines ganes que em fas venir de menjar un peix com aquest, amb les patates i tota la resta!

    ResponElimina
  13. MªÀngels,
    El dèntol viu normalment a fondaries considerables. Quina il·lusió haurà de fer de pescar-ne un!

    ResponElimina
  14. Fa un munt de temps que no menge déntol. A veure si en compre a la peixateria. Me l'apunte, la recepta. Salutacions

    ResponElimina
  15. Per fi he pogut comentar-te!!! què bo està el peix al forn, amb les patatetes...preguntaré per aquest peix, el dentol!
    Abraçada!

    ResponElimina
  16. Hola Manel!!

    No he tastat mai el dentol, (de fet no l'havia sentit mai, si he de ser sincera)
    La fila es tremenda, i pel que sembla es peix blanc...a casa el peix blanca es molt ben rebut.

    Muas!

    ResponElimina
  17. Francesc,
    No s'en troba massa sovint, però que n'hi ha ho aprofito, és un peix amb la carn molt fina.
    Salut.

    * * * * * * *

    Teresa,
    Si el trobes, no ho dubtis.
    Una forta abraçada.

    * * * * * * *

    Núria,
    S'assembla, per la forma, al besug, a l'orada o al sard, i es caracteritza per tenir unes dents fortes i gruixudes, s'aliment de crustacis... per això la seva carn és tan saborosa.
    Petons.

    ResponElimina
  18. Hola Manel, estimat, i guapo tu

    un bon peixet al forn, sobre de un llit de patata i ceba, que més es pot demanar....?

    es com estar a la glòria, mil petonets Susanna

    ResponElimina
  19. Que delicia de pescado al horno ..me encanta ..tomo nota BESOTES MARIMI

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.