dimecres, 20 de juliol del 2016

TOMÀQUET FARCIT DE BRANDADA DE BACALLÀ

Ara, a l'estiu, estem en temps dels millors tomàquets. També ara venen de gust els plats lleugers, refrescants, i si pot ser, que els podem tenir gairebé preparats a la nevera, que només calgui farcir i amanir abans de servir. Vet aquí, doncs, una proposta que acompleix aquestes premisses.

Farem servir una de les varietat de tomàquets saborosos, grans, de pell fina, polpa carnosa i relativament buits de dintre. Diverses són les varietats que presenten aquestes característiques, els de Montserrat, els cor de bou d'aquí i les tomàtigues cor de bou mallorquines, els Monterosa,...  


Per a quatre persones ens caldran quatre tomàquets d'uns 250-300 grams cadascun, dos talls de bacallà, una patata mitjana, dos grans d'all, julivert, oli i cristalls de sal.

Dos dies abans haurem posat el bacallà en remull, canviant l'aigua cada 12 hores.

Pelem i bullim la patata.

Posem el bacallà dessalat en un caçó, el cobrim d'aigua  i el deixem a foc mitjà. Així que vulgui començar a bullir i deixi anar bromera apaguem el foc i el deixem temperar allà mateix. Una vegada a temperatura ambient traurem la pell i totes les espines.

Llesquem els alls i els posem en un altre caçó amb abundant oli, a foc suau vigilarem quan comenci a fregir fins el punt en que canviï de color, no s'han de cremar. Enretirem els alls i deixem temperar l'oli confitat.

En el got del braç elèctric posem el bacallà, les patates i una part de l'oli confitat. A mitjana velocitat ho anem treballant, afegint-hi de mica en mica més oli fins a obtenir la textura de brandada desitjada.

Fins aquí ho podem tenir preparat i a la nevera.

Abans de servir, tallem la tapadora del tomàquet.


Amb l'ajut d'un ganivet petit buidem la part central del tomàquet. El què traiem ens servirà per a un altre plat, per exemple com a un ingredient més d'una vinagreta.


El farcim amb la brandada i ja podem muntar el plat, posant una mica de julivert trinxat, amanint amb oli i uns cristalls de sal que ajudaran a potenciar els sabors.


7 comentaris:


  1. Una molt bona proposta aquesta dels tomàquets farcits amb la brandada de bacallà.
    Moltes gràcies per compartir aquestes receptes. :O)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu, Josep, pel seguiment.

      Elimina
    2. A través de l'amic Josepb del blog Menja de bacallà he arribat aquesta recepta que m'ha aconsellat que visités :) Els tomàquets per mi són la hortalissa més bona i versàtil dels estius. M'encanten! i junt amb el bacallà una proposta exquisida. Gràcies als dos**
      El meu últim post La brandada!
      Quina coincidència tot plegat!
      Ho provaré!
      PD: Crec que havia visitat el teu blog fa temps..per alguna recepta singular o pròpia d'algun indret!
      Bon cap de setmana!
      Fina

      Elimina
    3. Per cert, ahir parlant dels tomàquets la columna d'ahir d'en Quim Monzó a La Vanguardia!...escriu sobre els tomàquets!

      Elimina
    4. Estic totalment d'acord amb el què afirmes al teu bloc, que la brandada genuïna no porta patata, però amb moderació allarga el plat sense modificar-ne bàsicament el sabor.

      Elimina
  2. La brandada me la menjaria a cullerades i els tomàquets m'encanten! Així que junts....imagina't!
    Petons,
    Olga

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.