dilluns, 10 d’agost del 2009

SUQUET DE PEIX


El suquet de peix és una d'aquelles receptes clàssiques de moltes poblacions de la nostra costa. Era el plat que els pescadors es cuinaven bé a la barca, bé a la sorra de la platja, emprant aquell peix de menys valor, la morralla. Per a la cocció feien servir aigua de mar.

Amb aquests antecedents és clar que es tracta d'un plat que admet moltíssimes variants, gran diversitat de tipus de peix. Actualment ja no fem servir aigua de mar, segurament molt més contaminada, i en quan a peixos hom procura que no tinguin massa espina, per a facilitar-ne la menja. A més de peix també trobem suquets que incorporen altres productes del mar com sèpia, calamar, musclos, cloïsses, gambes... amb el perill que s'assembli més a una "sarsuela" cada vegada més allunyat dels seus orígens.

Aquesta elasticitat en quant a ingredients fa que no tingui perquè ser un plat car, el podem preparar amb el que estigui millor de preu. Això sí, com més fresc millor. El dia en que vaig fer aquesta fotografia tenia unes cuetes de rap i cananes.
Per a quatre persones ens cal: 1 Kg de peix blanc fort, 1/2 Kg. de calamar, o sèpia , 6 patates, 2 tomàquets, all, ceba , brou de peix, farina, oli, sal, sucre, fruits secs, julivert i una nyora.
Posar la nyora en remull, en aigua tèbia.

Preparar un brou lleuger de peix sofregint una ceba, uns grans d'all i unes branques de julivert, amb els caps i espines de peix i aigua. Amb un quart i mig n'hi haurà prou.

Trinxar un parell de grans d'all i una ceba i fer-ho sofregir en una cassola amb una mica d'oli. Quan comencin a agafar un color intens afegir el calamar o la sèpia nets i tallats. Desprendrà aigua que ajudarà a la cocció. Una vegada hagi evaporat aquest líquid afegir el tomàquet al que prèviament haurem tret la pell i les llavors i tallat a petits daus, una culleradeta de sucre i sal. Deixar coure a foc suau i amb la cassola tapada. Un cop el tomàquet estigui cuit, afegir un parell de cullerades de farina i deixar coure durant un parell de minuts, afegint, a continuació el brou de peix, i si no en tinguéssim hi posaríem aigua. Ha de seguir coent. Mentrestant pelar les patates i les tallarem, millor clavant una mica el ganivet i trencant-les, així després deixen anar més midó i absorbeixen millor el gust dels diferents ingredients. També prepararem una "picada". En el morter posarem un parell de dents d'all, la carn interior de la nyora que haurem tret amb el revés d'un ganivet i els fruits secs. Afegir les patates i la picada a la cassola, continuant la cocció. El líquid de la cassola ha de cobrir just les patates, si ens faltés, afegir-ne més. Passats uns 10 minuts incorporarem el peix, rectificar, si cal, de sal i deixar coure tot junt aproximadament uns altres 10 minuts.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.