diumenge, 20 de maig del 2018

MANDONGUILLES AMB CLAVELLADA I ESPINACS

A la cuina tradicional és fàcil trobar plats en els que es combinen la carn, el peix i productes de l'hort. Entre els més coneguts trobem les mandonguilles amb sèpia i pèsols, el pollastre o conill amb gambes o escamarlans, els calamars farcits de carn i espinacs, i tants d'altres. Acostumen a ser plats espectaculars, de festa grossa, per sucar-hi pa.

En aquesta línia avui preparem una cassoleta de mandonguilles amb clavellada (també coneguda com a rajada, escrita o bastina) i espinacs tendres.


Per a quatre persones ens caldrà dues aletes de clavellada, 400 grams de carn picada de porc i vedella, un manat d'espinacs tendres, dues cebes mitjanes, dos tomàquets, pa, llet, un ou, alls, avellanes i o ametlles torrades, julivert, brou de verdures, farina, oli, sal i pebre.

Comencem preparant les mandonguilles. En un bol posem la carn picada, l'ou, un gran d'all i julivert trinxats finament, la molla d'una llesca de pa remullada en llet, sal i pebre. Ho barregem bé, formem les mandonguilles, les enfarinem i fregim en oli ben calent, just fins que comencin a agafar color, s'acabaran de coure a la cassola. Les reservem.

Esbandim en aigua els espinacs i el tallem a grans trossos. Escaldem durant un minut els tomàquets, els traiem la pell i les llavors i els picolem. Pelem i trinxem les cebes. Pelem tres grans d'all.

Esbandim també la rajada, l'assequem amb paper de cuina i tallem cadascuna de les aletes en dos talls. 

Posem un raig d'oli en una cassola ampla. Quan estigui calent hi posem els alls, una llesca de pa i les fulles d'unes branques de julivert. A mesura que agafin color, vigilant que no es cremin, ho reservem. Amb això més els fruits secs farem la picada.

En el mateix oli sofregim la ceba a foc suau. Quan hagi agafat un bonic color daurat hi incorporem el tomàquet, salpebrem i continuem el sofregit, sense presses. Així que el tinguem fet hi afegim les mandonguilles i les cobrim amb el brou de verdures. Deixem coure durant uns quinze o vint minuts abans de posar-hi la picada, els espinacs i la clavellada, que no necessita gaire cocció. Rectifiquem, si cal,  de sal i ho deixem coure cinc minuts més.

Si ho deixem reposar abans de servir no li fem cap mal, al contrari, el plat ho agraeix.


4 comentaris:

  1. Suena delicioso complejo de hacer
    me trae recuerdos de mi abuela cuando cocinaba al atardecer
    un abrazo inmenso

    ResponElimina
    Respostes
    1. Se trata de un plato complejo con ingredientes de mar y montaña, que no quiere prisas en su elaboración, el resultado final lo agradece.
      Un abrazo.

      Elimina
  2. Bom dia, sou apreciador de raia, é um peixe de carne branca e saborosa, com pouca espinha, cosida, frita ou grelhada é uma excelente refeição, desconhecia a ligação com almôndegas, fica a sugestão.
    Continuação de boa semana,
    AG

    ResponElimina
    Respostes
    1. Bom dia, António,
      Fer coincidir ingredients que venen del mar i de la terra és relativament habitual en la nostra cuina tradicional.
      T'animo a tastar-ho.

      Obrigado.

      Elimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.